Funs "Funzig" Janssen - Gemiste Oproep, Delftsestraat

Rotterdamse Stadstekenaars 2021


Rotterdamse stadstekenaars, het is inmiddels een echte traditie. Al voor het bombardement van 14 mei 1940, maar vooral tijdens de wederopbouw legden tekenaars de veranderingen in de stad vast. Tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw gaf het Stadsarchief Rotterdam jaarlijks opdrachten aan tekenaars. Rotterdam is door de snelle veranderingen een ideale inspiratiebron. Sinds 2018 is deze traditie door CBK Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam in ere hersteld. En in samenwerking met de Kunsthal worden de tekeningen getoond die dan daarna in de collectie van het Stadsarchief worden opgenomen. In 2020 stond de Coronacrisis natuurlijk centraal en dat zal ook dit jaar weer zo zijn.

Met veel plezier maken we de Stadstekenaars 2021 bekend: Funs ‘Funzig’ Janssen, Gemma Plum en Gwen Stok.

Uit het juryrapport:

De uiteindelijke shortlist van 13 kandidaten werd door de jury uitgebreid besproken. Het belangrijkste criterium, naast de inhoudelijke motivatie, was uiteraard de kracht van de tekeningen die met het portfolio waren aangeleverd. De jury die met elkaar toch echt een behoorlijk zicht heeft op wat er in Rotterdam aan talent rondloopt, was zeer onder de indruk van het werk van vele kandidaten. Jonge honden, met krachtige lijnen, markante kleuren, lichtelijk brutaal en vrij in de omgang met materiaal en onderwerp. Iets minder jonge honden die met weloverwogen tekenbewegingen en kleurnuances prachtige beelden scheppen waarbij het oog voortdurend wordt verrast. Tekenaars die verbonden zijn met het directe en dampende leven van de eenentwintigste-eeuwse stad versus tekenaars die vooral de innerlijke mens in hun schetsen proberen te vangen. De jury denkt dat die diversiteit, die naast elkaar kan en mag bestaan, de grote kwaliteit is van Rotterdam en haar kunstenaars.

Gwen Stok is al sinds januari aan het werk als Stadstekenaar. Wij vroegen haar de lockdown in beeld te brengen. Zij deed een oproep foto’s met het uitzicht vanuit je raam te sturen aan haar te sturen, die zij dan bewerkt tot een omvattend beeldverhaal over deze periode. Stok is onder andere bekend door het interactieve prentenboek Een Verre Reis (2016) en in 2019 verscheen haar beeldverhaal De genezing van de krekel van Toon Tellegen.
Zie ook: Gwenstok.com

Gemma Plum verraste de jury met haar losse tekenstijl waarbij zowel haar werken in zwart-wit als in kleur indruk maakten. Ook de verschillende benaderingen van klassiek naar documentair spraken de jury zeer aan. Zij studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en vervolgens deed ze grafisch ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Plum heeft een succesvolle en gevarieerde praktijk als ontwerper en boekmaker.
Zie ook: www.gemmaplum.nl

Funs ‘Funzig’ Janssen maakte op de jury zeer veel indruk. Zijn verstilde beelden, het spel met donker en licht fascineerden. In zijn motivatie schreef Janssen dat hij iets wilde gaan doen met de tijden voor en na de avondklok, speciaal de uren in de nacht. Daar was de jury direct enthousiast over. Janssen kwam in 2017 van de Willem de Kooning Academie waar hij ook een nominatie voor de Drempelprijs kreeg. Met zijn afstudeerproject De Laan oogstte hij veel bijval.
Zie ook: www.funzig.nl

Juryrapport Stadstekenaar 2021

Men zou eens een inventarisatie moeten maken van alle verslagen, rapporten en terugblikken met 2020 en nu 2021als de besproken tijdsspanne. Het levert een prachtige, waarschijnlijk soms apocalyptische, anderzijds zeker ook hoopgevende caleidoscoop aan proza op. Ook de juryrapporten over de Rotterdamse Stadstekenaars ontkomen daar niet aan.

Vorig jaar schreven wij al op 24 maart in het juryrapport Stadstekenaars 2020:

“Het is moeilijk om eind maart 2020 een juryrapport te schrijven. Te veel klaroengeschal moet worden vermeden, iedereen is in staat van opperste paraatheid om andere zaken dan waarvoor de jury ‘bijeenkwam’. Anderzijds is het ook zo dat het leven doorgaat, dat we willen dat kunstenaars hun werk kunnen voortzetten. En later willen we kunnen zien hoe Rotterdam eraan toe was in 2020, toen het Coronavirus de gehele wereld in zijn greep had.” 

Ook het juryrapport Stadstekenaars 2021 is nog steeds in de greep van Covid-19. Maar eerst even een kleine terugblik op 2020. Wij kozen toen met veel overtuiging Pris Roos, Erico Smit en Frank Stoks als de Stadstekenaars die bij uitstek dát konden vastleggen waarvan we toen nog geen weet hadden: de verlaten straten tijdens de eerste ‘sluiting’ waarbij Rotterdam soms even leek op een stad uit strips van Lucky Luke en de mensen die naar buiten gingen als egeltjes om elkaar heen bewogen. Roos, Smits en Stoks wisten met prachtige tekeningen het leven tijdens Corona in Rotterdam vast te leggen.

Met de moeilijke momenten, de verlatenheid, de onzekerheid, absoluut, maar bovenal portretteerden zij het vermogen van de mensen om juist dan op te veren. Tijdens de voorbereiding, eind vorig jaar, om nieuwe Stadstekenaars voor 2021 te vinden, stelde de jury dat het niet meer dan logisch is om de opdracht aan hen ook in het teken van Corona te stellen. Immers, het leven draait nog steeds om dit virus. Enige tijd daarvoor was Nederland op slot gegaan, niet op intelligente wijze, maar écht, inclusief een avondklok. En anderzijds kwam het moment steeds dichterbij dat de vaccinaties zouden gaan beginnen. En wie weet wat er nog allemaal zou gaan gebeuren in 2021? Nog meer pop-up test-en vaccinatielocaties? Gaan de verkiezingen gewoon door en mogen we weer als menigte bij elkaar komen en misschien wel live een festival of een tentoonstelling bezoeken? Welke impact zal het coronavirus dit jaar op de Rotterdammer hebben?

Dat waren de vragen die wij medio december 2020in de oproep stelden. Maar we vonden het ook jammer wanneer er in de tussenliggende maanden geen Stadstekenaar zou zijn. Immers, de drie uit het vorige jaar hadden hun periode afgerond met presentaties in de Kunsthal (hoewel die door de noodmaatregelen natuurlijk ook ernstig waren bekort) en de nieuwe zouden pas in april aan het werk kunnen gaan. Daarom besloot de jury per direct Gwen Stok aan te stellen als speciale Stadstekenaar, omdat juist in deze periode weer nieuwe momenten ontstonden met de start van de vaccinaties en het plotselinge opdoemen van de Britse mutatie.

Stok had zich begin 2020 aangemeld en stond destijds hoog op de kandidatenlijst van de jury. Daarom vonden wij het een voor de hand liggende keuze om haar hiervoor te vragen. Uiteindelijk hebben wij ook besloten om haar officieel te benoemen tot een van de drie Rotterdamse Stadstekenaars van 2021, waardoor wij nog op zoek gingen naar twee nieuwe Stadstekenaars. Onze oproep leverde dit jaar maar liefst 64 aanmeldingen op, in onze ogen een teken dat het stadstekenaarschap een toenemende populariteit geniet! En ook nu stond de jury voor een moeilijke opdracht, omdat de kwaliteit van de inzendingen wederom zeer hoog was en daarbij zeer divers in stijl en benadering.

De uiteindelijke shortlist van 13 kandidaten werd door de jury uitgebreid besproken. Het belangrijkste criterium, naast de inhoudelijke motivatie, was uiteraard de kracht van de tekeningen die met het portfolio waren aangeleverd. De jury die met elkaar toch echt een behoorlijk zicht heeft op wat er in Rotterdam aan talent rondloopt, was zeer onder de indruk van het werk van vele kandidaten. Jonge honden, met krachtige lijnen, markante kleuren, lichtelijk brutaal en vrij in de omgang met materiaal en onderwerp. Iets minder jonge honden die met weloverwogen tekenbewegingen en kleurnuances prachtige beelden scheppen waarbij het oog voortdurend wordt verrast.

Tekenaars die verbonden zijn met het directe en dampende leven van de eenentwintigste-eeuwse stad versus tekenaars die vooral de innerlijke mens in hun schetsen proberen te vangen.De jury denkt dat die diversiteit, die naast elkaar kan en mag bestaan, de grote kwaliteit is van Rotterdam en haar kunstenaars. Uiteindelijk, hoe lastig op het eind de keuze ook was, heeft de jury unaniem en dus met veel overtuiging naast Gwen Stok, ook Funs ‘Funzig’ Janssen en Gemma Plum gekozen tot Stadstekenaars 2021.Wij zijn ervan overtuigd dat zij op bijzondere en overtuigende wijze Rotterdam in gecontinueerde tijden van Corona weten vast te leggen.


Rotterdam, 13 april 2021,

namens de jury Stadstekenaars 2021, bestaande uit Hugo Borst (Rotterdamse kunstliefhebber en kunstverzamelaar), Shehera Grot (curator Kunsthal), Hedy Tjin (kunstenaar), Jantje Steenhuis (directeur Stadsarchief Rotterdam), Wanda Waanders (conservator Stadsarchief Rotterdam) en Ove Lucas (directeur CBK Rotterdam)

Lees ook het artikel dat NRC op 15 april publiceerde over de stadstekenaars.

Gwen Stok – Work in progress
Gemma Plum – Biscoop KINO leeg
Publicatiedatum: 15/04/2021