Impressie uit video gemaakt door Ciska Meister

QWERTZ is terug


Maandagochtend 17 januari 2022 is het kunstwerk Qwertz (2000) van Franz West terug op zijn locatie geplaatst aan de Eendrachtsweg. Sinds vorig jaar december was het kunstwerk tijdelijk verwijderd voor restauratie doordat er in 2019 een auto tegen het kunstwerk gereden was. Qwertz is volledig hersteld en ligt weer glanzend in het gras.

Video: Ciska Meister

Het kunstwerk

Ter uitbreiding van de Internationale Beelden Collectie van de gemeente Rotterdam installeerde de Weense kunstenaar Franz West het kunstwerk Qwertz in 2001 aan de Westersingel.De vijf monochrome gekleurde, langwerpige rollen plaatstaal waaruit het werk bestaat, lijken nog het meest op uitvergrotingen van met de hand gerolde stukken klei.

De titel die West aan dit werk gaf heeft geen betekenis, Qwertz is een lettercombinatie, afgeleid van de eerste zes letters linksboven op een Duits toetsenbord. Belangrijk voor West is dat dit verzonnen woord associaties oproept met bestaande woorden en dat beschouwers zo hun eigen betekenissen aan het object zullen geven.

De vijf elementen waaruit Qwertz bestaat zijn vervaardigd uit een kern omwikkeld met ‘lappen’ aluminium, die in een onregelmatig patroon aan elkaar zijn gelast. Franz West wilde uitdrukkelijk geen beeld maken dat alleen uitnodigt om te bekijken of te contempleren. Het werk bestaat uit fragmenten, die in de visie van West als kunstwerk gecompleteerd worden op het moment dat zij worden gebruikt. Hij wil dat het publiek met zijn objecten in dialoog gaat en om dit te vergemakkelijken kregen de onderdelen dan ook geen sokkels. De kleurige onderdelen van Qwertz op het talud van de Westersingel lenen zich uitstekend om op te zitten.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: 18/01/2022