Foto: detail uit schildering van Robert Rost en Lennaert Koorman

Oh Sophia


Oh Sophia, een kunstproject op het Binnenwegplein ter hoogte van nummer 9, is een ode aan het Sophia Kinderziekenhuis en haar artsen, het verplegend personeel en de kinderen zelf. Zes reuzeportretten van stralende kinderen, staan symbool voor deze helden. De afgelopen periode hebben beeldend kunstenaars Robert Rost en Lennaert Koorman hun project Oh Sophia uit 2005 vernieuwd. 

Initiatiefnemers Robert en Lennaert hebben beiden een bijzondere band met het Sophia Kinderziekenhuis. Robert zag er zijn oudste dochter gezond geboren worden en Lennaert zag er zijn zoon in drie jaar genezen van acute lymfatische leukemie. In beide gevallen ontstond er een grote bewondering voor de hartverwarmende verplegers en artsen. Het gaf hun een dankbaarheid, die zij graag willen eren met deze ode.

De kinderen die zij in het werk hebben geportretteerd zijn allemaal verbonden aan het Sophia, doordat ze daar zijn geboren, genezing hebben gevonden of nog steeds onder behandeling zijn. Voor de ontwerpen van de portretten hebben ze een fotoshoot gehouden in samenwerking met het  Sophia Kinderziekenhuis. In totaal zijn er twintig kinderen gefotografeerd samen met hun ouders, broertjes, zusjes of alleen. Hieruit is een selectie van zes foto’s gemaakt die gediend hebben als basis voor de ontwerpen. Naast de schilderingen op het paviljoen gaan ze synchroon een foto-expositie organiseren, waarbij de foto’s van alle kinderen van de fotoshoot worden getoond en waarbij zij de mogelijkheid krijgen hun eigen verhaal te vertellen.

Activiteiten Stad
Oh Sophia wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de CBK Rotterdam-regeling Activiteiten Stad. Met deze regeling stimuleert en verankert CBK Rotterdam de rol van de beeldende kunsten in de stad.

Publicatiedatum: 18/04/2022