Foto: Floortje van Gameren, Rijnmond

OH SOPHIA


Op het binnenwegplein hebben kunstenaars Robert Rost en Lennaert Koorman zes reuzeportretten van stralende kinderen schilderen gemaakt. Na 15 jaar hebben ze hun eigen project, een ode aan het Sophia Kinderziekenhuis, uit 2005 vernieuwd.

 

Het is toegewijd kunstproject waarbij kinderen nog steeds centraal staan. Tegelijkertijd is het ook een ode aan het Sophia Kinderziekenhuis en haar artsen, het verplegend personeel en de kinderen zelf. De portretten staan symbool voor deze helden.

Robert en Lennaert zijn, de initiatiefnemers van dit project, beeldend kunstenaars van beroep en gezegende ouders van hart. Robert zag er zijn oudste dochter gezond geboren worden en Lennaert zag er zijn zoon in drie jaar genezen van acute lymfatische leukemie. In beide gevallen ontstond er een grote bewondering voor de hartverwarmende verplegers en artsen. Het gaf hun een dankbaarheid, die zij graag willen eren met deze ode.

De kinderen die zij in het werk hebben geportretteerd zijn allemaal verbonden aan het Sophia, doordat ze daar zijn geboren, genezing hebben gevonden of nog steeds onder behandeling zijn. Voor de ontwerpen van de portretten hebben ze een fotoshoot gehouden in samenwerking met het  Sophia Kinderziekenhuis. In totaal zijn er twintig kinderen gefotografeerd samen met hun ouders, broertjes, zusjes of alleen. Hieruit is een selectie van zes foto’s gemaakt die gediend hebben als basis voor de ontwerpen. Naast de schilderingen op het paviljoen gaan ze synchroon een foto-expositie organiseren, waarbij de foto’s van alle kinderen van de fotoshoot worden getoond en waarbij zij de mogelijkheid krijgen hun eigen verhaal te vertellen.

 

 

De betrokken kinderen, het Erasmus MCSophia, de Gemeente Rotterdam, de ondernemers van het paviljoen én MVGM, het vastgoedbedrijf dat het Paviljoen beheert, hebben dit project gesteund.

Publicatiedatum: 12/07/2021