HERINRICHTING Eva Cohen-Hartogkade


Op vrijdag 30 juli vindt de jaarlijkse herdenking bij de ‘Muur’ van Loods 24 en het Joods Kindermonument op de Eva Cohen-Hartogkade aan de Stieltjesstraat te Rotterdam plaats. Hier wordt ook de herinrichting van de kade, ontworpen door Diana Santa Cruz Schaack, gepresenteerd. Binnen dit plan heeft kunstenaar Martine Herman de stenen van het kunstwerk Levenslicht, gemaakt door Daan Roosegaarde, geïntegreerd. In opdracht van Loods 24 en Gemeente Rotterdam, heeft BKOR de integratie van de stenen in het landschapsontwerp begeleid.

De herdenking begint om 12:45 uur. Hier spreken o.a. de Burgemeester van Rotterdam, de heer Ahmed Aboutaleb,  de voorzitter van Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument, de heer Theo Schut, Arie de Bruin, pedagoog en onderwijsman, rabbijn Jehoeda Vorst en rabbijn Albert Ringer.

Loods 24

Vanuit Loods 24 zijn op 30 juli 1942 de deportaties begonnen van Joodse Rotterdammers en joden van de Zuid-Hollandse eilanden. De ‘Muur’ is een gedeelte van de muur die rondom het terrein stond waarbinnen Loods 24 zich bevond. Het Joods Kindermonument noemt alle 686 namen van Rotterdams Joodse kinderen tot en met 12 jaar die werden gedeporteerd en vermoord.

Naast het herdenken van de slachtoffers, is het monument ook een plek voor de 144 mensen die zijn teruggekeerd en families hebben voorgebracht. Het monument toont daarmee niet alleen de vernietiging, maar ook de veerkracht van mensen en de uiteindelijke groei.

Levenslicht

Het Holocaustmonument Levenslicht in samenwerking met Nationaal Comité 4 en 5 mei herdacht in 2020 de 104.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers met 104.000 speciaal ontwikkelde lichtgevende stenen. De Joodse gewoonte is om stenen te plaatsen in plaats van bloemen om zo de overledene te eren. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers hebben dit als inspiratiebron gebruikt voor Levenslicht. Door gebruik te maken van onzichtbaar ultraviolet licht kunnen de speciaal ontwikkelde stenen met fluorescerende pigmenten om de paar seconden oplichten. Het kunstwerk Levenslicht werd tentoongesteld in Rotterdam en verlichtte de oevers van de Maas. Daarna werden de steentjes van Levenslicht gedeeld met meer dan 170 gemeenten met een Holocaustverleden in Nederland. Loods 24 haalde de steentjes vervolgens weer naar Rotterdam, waar kunstenaar Martine Herman ze op monumentale wijze zal integreren in de vergroening van de Eva Cohen-Hartogkade. De oplevering wordt verwacht in 2022.

Publicatiedatum: 20/07/2021