bekijk de online versie

persbericht: Zebra in de Nesten onthuld

Persbericht, 23 november 2015

Zebra in de Nesten van Herman Lamers

Onthulling zaterdag 28 november

Net achter het Kruisplein, aan de Diergaardesingel, ligt een klein plein waar op zaterdag 28 november 2015 vanaf 16:30 uur een subtiel en sprookjesachtig kunstwerk van Herman Lamers wordt onthuld.

Op initiatief van de Alliantie West-Kruiskade, met steun van BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte, een programma van CBK Rotterdam) en in samenwerking met de afdeling Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam kreeg het kleine plein de aandacht die het nodig had.

Nieuwe inrichting van het plein
Het plein aan de Diergaardesingel, net achter het Kruisplein kreeg een nieuwe uitstraling door verschillende ingrepen. Het gebouw op de hoek van het Kruisplein en de Diergaardesingel, van architectenbureau Mecanoo, was gesloten aan de onderkant maar is nu open en transparant gemaakt door inzet van een lange glaswand. Het is nu veel meer een onderdeel van het plein geworden.

Het plein werd bekroond met een kunstwerk van Herman Lamers, getiteld Zebra in de Nesten, dat bestaat uit vier sculpturen die ’s avonds een diffuus en zacht licht uitstralen. Door de herinrichting en de komst van het kunstwerk is het pleintje een vriendelijke en uitnodigende plek geworden.

Over het kunstwerk
Zebra in de Nesten werd gemaakt door beeldend kunstenaar Herman Lamers. Lamers (1954) woont en werkt in Rotterdam en realiseerde al veel permanente en tijdelijke kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en andere steden. Zijn werk concentreert zich vaak op de context en locatie van een opdracht, en verloopt van figuratief tot abstract ruimtelijk: Abstractie, realisme en poëzie gaan vaak samen zowel in vorm- als materiaalkeuze. Eerder maakte Lamers de Reus van Rotterdam en de Engel in Zwolle.

Zijn nieuwe werk Zebra in de Nesten verwijst naar de tijd dat de Diergaarde Blijdorp aan de centrumkant van het spoor lag. Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland stond het hoofdkantoor van de Diergaarde op de kop van de Kruiskade en de Diergaardesingel. Als gevolg van het bombardement konden de dieren ontsnappen uit de dierentuin, en liepen ze vrij rond: Zebra’s graasden aan de Diergaardesingel en een zeeleeuw was in de Westersingel terecht gekomen, zo gaat het verhaal.

Programma van de onthulling
De onthulling van Zebra in de Nesten vormt de feestelijke afsluiter van een hele dag die in het teken staat van het heropende Kruisplein, als nieuwe wandelpromenade vanaf Rotterdam Centraal naar de binnenstad. In een kort programma, dat begint om 17:00 uur, komt eerst Suardus Ebbinge (voorzitter van de Gebiedscommissie Rotterdam Centrum) aan het woord. Daarna licht beeldend kunstenaar Herman Lamers zijn werk kort toe, waarna Zebra in de Nesten officieel onthuld wordt door Rob Durand (Bram Ladage, Kruisplein).

Mogelijk gemaakt door
Eu
ropa investeert in uw toekomst. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. Zebra in de Nesten wordt verder mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, Woonstad Rotterdam en de Alliantie West-Kruiskade.

efro logo

Noot voor de pers:

Pers kan zich aanmelden voor deze besloten opening door een e-mail te sturen aan com@cbkrotterdam.nl. Over BKOR: Er is geen stad in Nederland met zo veel beeldende kunst in de openbare ruimte als Rotterdam. BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR zorgt voor het beheer en onderhoud van deze collectie en archiveert uitgebreide informatie over de beelden.

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl

Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Facebook
Instagram
Vimeo
Privacy Statement

uitschrijven voor deze nieuwsbrief