bekijk de online versie

Persbericht Z-Files #25

Still uit ‘De Wesp en het Weer’ (2019, ‘19) door Robin Vanbesien

Z-Files #25 - De Wesp en Het Weer

Film en gesprek over activisme als poëzie en poëzie als activisme.

27 februari staat Z-Files #25 in het teken van de film De Wesp en Het Weer van Robin Vanbesien. Na de filmvertoning praten we over politiek en de verbeeldingskracht van jongeren, aan de hand van de gedichten geschreven in Rzoezie, een voormalig jeugdcentrum in Mechelen, België.

Z-Files is een serie talkshows, tours, workshops, debatten en/of films van de twee programma’s kunst en publieke ruimte van CBK Rotterdam. Z-Files stelt de rol en dilemma’s van kunst en kunstwerk in de publieke ruimte aan de orde. De Z-Files op Zuid zijn deel van het langdurige programma Paleis Maashaven in en met de drie wijken Tarwewijk, Bloemhof, Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid. Taal en vertalen zijn de grondslagen van Paleis Maashaven.

De film van Robin Vanbesien uit 2019 gaat over de geschiedenis van het jeugdcentrum Rzoezie in Mechelen (België). Het centrum werd opgericht door en voor jongeren van Marokkaanse en Amazigh afkomst. De jongeren in de film richtten zich op zelfpedagogiek en zelforganisatie: bottom up en van binnenuit. Rzoezie handelde vanuit de zorg voor het verkrijgen van gelijke burgerrechten en werd later in 2006 onder politieke druk hervormd. De film neemt de poëzie van de jongeren in Rzoezie als uitgangspunt, en stelt de vraag  hoe de gedichten vandaag klinken: in het huidige sociale en politieke klimaat van België, Vlaanderen, maar evengoed in dat van Rotterdam en Nederland?

Enkele van de oorspronkelijke auteurs (M’Hamed El Ouali, Abdelhay Ben Abdellah) en hedendaagse dichters (Samira Saleh, Mathieu Charles, Post Collective) gidsen ons in de film door de collectie gedichten.

Vanbesien’s uitgangspunt is dat de poëzie van de jonge auteurs in Rzoezie niet los gezien kan worden van de sociale strijd waarin de jongeren zich engageren. Net zoals Mechelen en Vlaanderen, heeft Rotterdam vandaag de dag nog altijd structureel te maken met institutioneel en alledaags racisme (in wijken en scholen, etnisch profileren, politiegeweld, ongelijke kansen op de arbeidsmarkt, in woningbeleid). Wat is de rol van poëzie in het licht van een dekoloniserend verzet? Kunnen we de sociale en politieke verbeelding van een grassroots zelforganisatie ook als een poëtische kracht leren zien? 

De film biedt deze avond een opstap naar een uitgebreid gesprek tussen diverse sprekers publiek. Aan de hand van de gedichten die aan bod komen in de film, nemen de sprekers een stelling in, waar het publiek en de respondenten op kunnen reageren.

🗣 Sprekers: M’Hamed El Ouali, Norah Karrouche, Zaïre Krieger, Robin Vanbesien.

🗣Respondenten: Zoe Cocchia, Ibrahim Alaoui, Carina Fernandes, Demy Koetsier

PRAKTISCHE INFO

➡️ Donderdag 27/02/2020

📍 Verzamelgebouw ‘Klooster

🕐 19:30 inloop, 20:00 start

💸 Gratis, wel even aanmelden 

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl

Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Facebook
Instagram
Vimeo
Privacy Statement

uitschrijven voor deze nieuwsbrief