bekijk de online versie

PERSBERICHT Unieke portretreeks van bijzondere generatie Rotterdamse beeldend kunstenaars

ROTTERDAM, 16 november 2023

Op 26 november 2023 wordt het boek Inspiratie? Wel nee… Hard werken! gepresenteerd. Het boek is een unieke portretreeks van vijftig beeldend kunstenaars die eind jaren zeventig en begin jaren tachtig afstudeerden aan de kunstacademie. Uitgeverij Duo / Duo brengt in samenwerking met CBK Rotterdam dit vierde deel in een reeks kunstenaarsportretten uit.

De portretten in Inspiratie? Wel nee… Hard werken! zijn opgetekend door middel van vraaggesprekken en geïllustreerd met foto’s van Rick Messemaker. De vijftig kunstenaars die in dit boek aan het woord komen zijn geboren tussen 1953 en 1958. Zij kwamen in een andere wereld terecht dan de vakgenoten van eerdere generaties. De sociaaleconomische positie van de kunstenaar vereist nieuwe eigenschappen en een andersoortige, vaak hybride beroepspraktijk. Rotterdam is als stad interessanter geworden voor beeldende kunstenaars. Velen zijn elders geboren of hebben in andere steden hun opleiding genoten en trekken naar Rotterdam. Het Rotterdam van de jaren tachtig kende zo’n twintig kunstenaarsinitiatieven. Samenwerking gaat deze generatie makkelijker af dan vroeger; het is ook een manier om te overleven als kunstenaar. Ook de grenzen van de disciplines van de beeldende kunst worden verruimd naar fotografie, film, theater, literatuur en muziek.

Het beschrijven van de ontwikkelingen in de wereld van de beeldend kunstenaar, de veranderingen in het tijdsbeeld en in Rotterdamse kunstklimaat was een belangrijke drijfveer voor het maken van dit boek en zijn drie voorgangers. Het eerste boek in de serie verscheen in 1997. De vier boeken vormen samen een belangrijk en uniek historisch document. Ze schetsen de mogelijkheden, zorgen en verworvenheden van opeenvolgende generaties Rotterdamse kunstenaars. In elk deel spreekt een nieuwe generatie zich uit over het eigen kunstenaarschap en de culturele dynamiek van Rotterdam.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie over het boek of een interview met de redactiecommissie van het boek Inspiratie? Wel nee… Hard werken! kunt u contact opnemen met Aad Speksnijder, Stichting Uitgeverij Duo / Duo te Rotterdam op het nummer 06 50 25 71 24.

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl

Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Facebook
Instagram
Vimeo
Privacy Statement

uitschrijven voor deze nieuwsbrief