bekijk de online versie

Nieuwsbrief Art Office 11/12/2024

Dressing Surface, Anne Kolbe

Een terugblik op 2024

De hoogtepunten van team Art Office

Met nog 21 dagen te gaan tot we het nieuwe jaar inluiden, blikken we als team terug op 2024. Wat zijn onze persoonlijke hoogtepunten? Ontdek het hieronder. We wensen iedereen fijne feestdagen en een prachtig en gezond 2025!

Art Office is niet bereikbaar van maandag 23 december 2024 tot maandag 6 januari 2025. Wel kun je een mail sturen naar info@cbkrotterdam.nl. We proberen vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden. Vanaf 6 januari kan de Praktijkbijdrage weer worden aangevraagd.

Foto’s: 1. And Their World Was Beautiful, Elisa Strinna 2. Salon der Rotterdamse kunstenaars 1966/2024, Taufan 3. Mentorship Karin Stroo en Dirk van Lieshout 4. Stadstekenaars Take-A-Way-Collective 5. Rotterdam, Carel van Hees 6. Ontwikkeling semi transparant / translucent ruimtelijke werk, Anuli Croon

Renske van Rees

Teamleider

Met onze Studio Art Office events en financiële regelingen heeft Art Office een goed jaar achter de rug. Dat we 255 kunstenaars konden ondersteunen met onze regelingen (à 800.000 euro) is mooi. Dat we al die projecten kunnen laten zien op onze langverwachte nieuwe website, ook. De diversiteit aan projecten blijft verrassen en het is goed dat de regelingen ruim genoeg zijn gebleken om aan al die verscheidenheid een podium te bieden. Naast dat het Mentorship programma nu een vast onderdeel is van Art Office, was het traject om een nieuwe poule van adviseurs voor onze regelingen samen te stellen dit jaar ook een hoogtepunt: veel inspirerende gesprekken leidden tot nieuwe teams waarmee we met plezier in het nieuwe jaar weer nieuwe aanvragen gaan beoordelen. Er staat nog veel op onze wensenlijst en we zullen ook volgend jaar weer hard werken om die wensen om te zetten in programma. 

Ove Lucas

directeur CBK Rotterdam

Dit jaar is Art Office in zee gegaan met de Doelen om in de Studio 2 exposities te realiseren met een accent op Rotterdamse kunstenaars. De opening op 30 mei was spectaculair! Er deden maar liefst 36 kunstenaars mee aan de Salon der Rotterdamse kunstenaars 1966/2024. Naast 18 schilders die in 1966 de opening van Expositiezaal De Doelen (1966-1982) opluisterden, selecteerde curator Niek Verschoor 18 jonge Rotterdamse kunstenaars die voor een groot deel hun basis hadden in het IJzerblok (een community van ongeveer 80 kunstenaars gevestigd op het Coolhaveneiland – inmiddels ontruimd, helaas is dat dit jaar ook de bittere realiteit voor Rotterdamse kunstenaars). Met Studio 2 slaan de Doelen en Art Office de handen ineen om Rotterdamse kunstenaars midden in het kolkende stadshart aan een groot en deels zeker nieuw publiek te tonen.

Petra Laaper

Coördinator Studio Art Office

In 2024 zijn we gestart met een pilot Mentorship om samenwerking en kennisdeling binnen de Rotterdamse kunstenaarsgemeenschap te stimuleren. 25 kunstenaars met een specifieke vraag over hun praktijk werden gekoppeld aan 25 collega’s uit de stad. In laagdrempelige, betaalde afspraken wisselden zij ervaringen en advies uit, bezochten elkaars werkplek en dachten samen na over beroepsvragen. De kracht van het traject? Het verbindt mensen die je anders niet zo snel zou spreken, biedt ruimte voor reflectie, praktische tips én nieuwe motivatie. Zowel mentees als mentoren noemen het een waardevolle ervaring die de praktijk verrijkt. Vanwege het succes zetten we het traject in 2025 voort en breiden we het verder uit!

Cindy Stegeman

Office management

In 2024 kijk ik terug op de bijzondere tentoonstelling in Kunsthal Rotterdam, waar de stadstekenaars Ainine, Sioe Jeng Tsao, Tânia Alexandra Cardoso en Take-A-Way Collectief het thema bestaansonzekerheid op krachtige wijze verbeeldden. De kunstenaars gaven visuele vorm aan de ervaringen van gemarginaliseerde groepen in Rotterdam, die zich geconfronteerd zien met een stad die sociaal en fysiek steeds ontoegankelijker wordt. Ondanks deze uitdagingen tonen hun werken een enorme veerkracht en de kracht van gemeenschap. De uitspraak “de stad haat mij, maar ik hou van haar” uit een van de werken van Take-A-Way Collectief vat de complexe relatie tussen Rotterdam en haar bewoners samen. De tentoonstelling is nog te zien tot 16 februari 2025.

agnes warntjes

Coördinator I&V

In 2024 ontving de regeling I&V maar liefst 173 aanvragen, waarvan 55 zijn toegekend. Er is ruim €405.000 verdeeld onder 55 kunstenaars, een recordaantal. Een hoogtepunt was ook het kunnen vinden van enthousiaste nieuwe commissieleden waardoor de I&V-commissie nu samen met de zittende leden een mooie vertegenwoordiging is van de Rotterdamse kunstenaarsgemeenschap. Daarnaast heb ik een efficiëntere beoordelingswijze doorgevoerd, waardoor meer budget beschikbaar komt voor de kunstenaar. Met deze nieuwe ontwikkelingen kijk ik vol enthousiasme uit naar 2025. Wil je een aanvraag doen? Dat kan vanaf 7 april voor de eerste I&V-ronde van 2025.

myrthe hogenelst

communicatie

Halverwege dit jaar ging een langgekoesterde wens van het team in vervulling: de lancering van onze nieuwe website. Het speelse, minimalistische design met zijn felle kleuren en de gebruiksvriendelijke structuur maken het tot een fijne website om mee te werken en te bezoeken. Hopelijk ervaren kunstenaars en andere bezoekers dit net zo. Een van mijn favoriete pagina’s is die over de Toekenningen. Het blijft leuk en boeiend om de diversiteit in werkgebieden en onderwerpen te zien. En natuurlijk de Kunstenaars-pagina waarop je een overzicht vindt van alle kunstenaars die bij CBK Rotterdam staan ingeschreven. Vergeet als kunstenaar geen profielfoto in te stellen, pas dan word je profiel op de website getoond.

BKOR

Ro Heilbron

Restauratie ‘Geef racisme geen kans’

Op dit moment wordt de schildering Geef racisme geen kans (1988) van Ro Heilbron gerestaureerd door creatief bureau Opperclaes. In december wordt het werk teruggeplaatst op de oorspronkelijke locatie op de kruising van de Jagthuisstraat en de Essenburgstraat. Heilbron kreeg de opdracht voor dit werk van het Anti Fascisme/Racisme Komitee, een werkgroep van de bewonersorganisatie in het Nieuwe Westen. Op de drie panelen verbeeldde hij facetten van racisme en fascisme, de strijd daartegen en de hoop op een betere toekomst. Op zaterdag 21 december vieren we dat dit werk weer in volle glorie is te zien in de wijk. Meer informatie over het programma volgt binnenkort.
lees meer

TENT Rotterdam

Maud van den Beuken

Op Eiland van Brienenoord

Hoe maak je tastbaar dat een rivier veel meer behelst dan de lijn die ze door het landschap trekt? Met die vraag als startpunt ontwikkelt Maud van den Beuken een veelzijdig project waarbij rivierslib fungeert als materiaal, gespreksonderwerp, denkoefening én vertegenwoordiger van de rivier zelf. Op het Eiland van Brienenoord in de Nieuwe Maas maakte de kunstenaar samen met Buitenplaats Brienenoord een werkstation waar zij de komende maanden vorm en volume geeft aan het uit de rivier gebaggerde slib. Dit project in de buitenruimte markeert de start van het nieuwe, hybride programma van TENT.
lees meer

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl

Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Facebook
Instagram
Vimeo
Privacy Statement

uitschrijven voor deze nieuwsbrief