Foto: Luis Xertu, A Life in the Woods

O&O toekenningen ronde 1 (2022)


In de eerste ronde O&O (subsidie Ontwikkeling & Onderzoek voor Rotterdamse kunstenaars) van 2022 zijn 22 van de 73 aanvragen gehonoreerd. Intotaal werd voor € 701.769,00. 22 aangevraagd. De 22 gehonoreerde aanvragen betreffen een bedrag van 218.207,00.   

Daniel Giles – Josephine’s
Onderzoek met de nooit gerealiseerde woning van entertainer Josephine Baker, in 1927 ontworpen door Adolf Loos, als uitgangspunt.

Luis Xertu – A Life in the Woods
Onderzoek en het ontwikkelen van een serie schilderijen en keramiek om uiteindelijk toe te werken naar een solotentoonstelling met TORCH Gallery.

Simon Schrikker – Materiaalonderzoek voor groter ruimtelijk werk
Experimenteren met materiaalsoorten, onderzoek naar de vergankelijkheid van het materiaal en het opblazen van proporties.

Diana Al-Halabi – Famine and Hunger Strikes: Decolonizing the Digestive System
Een op onderzoek gebaseerd kunstproject dat de vorm zal aannemen van een tentoonstelling met een filmessay, een publicatie en een nieuwe versie Al-Halabi’s laatste voorstelling The Last Supper or a Class in History.

Lucy Cordes Engelman – She who is close to the SALT/SEA
Onderzoek naar wat het betekent om een handgemaakt boek te ontwikkelen en het verhalende en historische onderzoek dat dit bevat in een gelijknamige film te verwerken.

Yunjoo Kwak
Unfinished Odyssey III: Homecoming or Black Tiger (werktitel)
Onderzoek dat de geschiedenis van de Nederlandse militaire architectuur als startpunt neemt voor de reflectie op geopolitieke narratieven tussen Nederland, Indonesië en Korea.

Domas Anne van WijkChasing the autonomous spell
Een onderzoek naar het  productieproces van Van Wijk dat haar in staat stelt haar jacht naar het autonome gevoel in de mechanische techniek voort te zetten.

Sarojini Lewis
Reciting Footsteps
Lewis werkt toe naar een multimedia installatie door vier creatieve handelingen toe te passen die terugkomen in haar werk, zoals video, fotografie en performance.

Sandra Golubjevaite
AUTO-STREAMS
Een kritische reflectie op de bestaande digitale communicatie- en livestreamplatforms: tools die tijdens de pandemie een alomtegenwoordig onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven en veel kunstenaarspraktijken.

Klaar van der Lippe – AGORA|ARENA
Met korte interventies en mini voorstellingen in de publieke ruimte wil AGORA|ARENA een alternatieve beeldende bron van informatie en zienswijzen politieke onderwerpen creëren.

Muxingye ChenDoppelganger
Audiovisueel onderzoek over hoe we onbewust digitale ervaringen naar de fysieke wereld brengen en hoe virtuele tegenhangers van een levend individu zijn geconstrueerd door online platforms die het grootste deel van de fysieke identiteit hebben gemarginaliseerd.

Ying LiuEncyclopedia of Motional Meditation Practices — 100 artistic methods of turning life into a field of mindfulness
Onderzoek naar het maken van een encyclopedie over “motional mediation” handelingen in verschillende aspecten van een alledaags artistiek leven.

Toine Horvers – Windrichtingen
In zijn serie over tijd/ruimtelijke werken onderzoekt Horvers de meerstemmigheid in zijn performancekunst die draait om circulaire bewegingen.

Honey Jones Hughes – Speculations in Aquaculture
Onderzoek naar de speculatieve rol van zeewier in Nederland, die zal toewerken naar de productie van een documentair videowerk.

Michaela Lakova
Altered Voices (werktitel)
Researchproject naar het begrip  ‘damnatio memoriae’, de kunst van het vergeten in relatie tot het collectieve geheugen.

Aqueene Wilson – A Manifestation of Wholeness
In hedendaagse fotografie en beeldende kunst is het gebrek aan een genuanceerd begrip en eerlijke representatie van de zwarte vrouw nog altijd aanwezig. Want waar haar mensheid onzichtbaar is, is de hyper-visibiliteit van de zwarte vrouw nog steeds gekaderd vanuit stereotyperende narratieven die gefocust zijn op de sexualisering van het zwarte lichaam.  A manifestation of Wholeness is een zoektocht naar nieuwe en gezondere alternatieven met zelfreflectie als vertrekpunt.

Jan de Bruin – Mayke
Het samenstellen, ontwerpen en publiceren de Bruins eerste fotoboek met als thema zijn Mayke en haar verhouding tot hem.

Stefany Karghotis – Er is geen wind at all
Onderzoek naar de identiteit van de vluchteling. Hoe identificeert een mens zich met de term vluchteling en welke rol speelt generationele overdracht hierin?

Jeanne van Heeswijk – Social Practice Library
Van Heeswijk onderzoekt hoe je een uitgebreide en diverse verzameling aan bronnen op een kritische en vooruitstrevende manier archiveert en voor het grote publiek toegankelijk maakt.

Janis Dzirnieks – AAASTD (Assemblage As Accessibility Stimulating Thermoregulatory Device)
In dit project wil ik begrijpen of thermoregulatie hardwarepatronen en constructierecht kunnen worden gebruikt als een visuele en conceptuele metafoor voor de huidige staat van het laatkapitalisme.

Janneke van der Putten – Cycli: onderzoek in nacht en dag ritme als basis voor het creatieve proces
Onderzoek naar hoe fysiek en zintuiglijk bewustzijn onze acties sturen, en wijst op welke manieren we hebben om contact te maken met onze omgeving, om in het heden te blijven, om uiterlijke of geconceptualiseerde klokken te omzeilen die gebaseerd zijn op economische, functionele en lineaire tijdpatronen.

Barbara Palandeng – Munsel, Onvoltooid Versleten Tijd
Via experimenteel onderzoek richt Palandeng zich op het omverwerpen van vooroordelen en andere beperkende ideeën over ‘stijl’.