bekijk de online versie

Uitnodiging – Z-Files #30: Symposium Erasmusbeeld 400 jaar | 400 jaar Stadscollectie Rotterdam

Z-Files #30

Symposium Erasmusbeeld 400 jaar | 400 jaar Stadscollectie Rotterdam

vrijdag 29 april 2022

Het Erasmusbeeld staat eind april 2022 vierhonderd jaar in Rotterdam en dat willen we vieren. Daarom organiseren Sculpture International Rotterdam (SIR), Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) en CBK Rotterdam een symposium waarin de grote humanist zelf, dit standbeeld, de stadscollectie van Rotterdam en de toekomst van standbeelden besproken worden door inspirerende sprekers zoals Ronald van Raak (hoogleraar Erasmus Universiteit), Frits Scholten (conservator Rijksmuseum), Sandra Smets (journalist, kunstcriticus), Siebe Thissen (historicus, filosoof) en Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost). Moderator van het symposium is Esther Didden (filosoof, adviseur kunst in de openbare ruimte). De burgemeesters van Gouda, Pieter Verhoeve, en Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, openen deze bijzondere dag.

Het bijzondere beeld, het standbeeld van Erasmus, staat op 30 april 2022 precies vierhonderd jaar in het centrum van Rotterdam. Daarmee is het ‘t oudste standbeeld van Nederland. Het was het eerste publíéke standbeeld; een monument voor een held van de geest in plaats van een monument voor een vorst, machthebber of militaire held. Bovendien koos beeldhouwer Hendrik de Keyser ervoor om de grote humanist niet stilstaand weer te geven maar hem schrijdend (en lezend) uit te beelden. Hij tartte daarmee de meest intrinsieke eigenschap van een standbeeld: onbewogen op een sokkel de eeuwigheid trotserend. Voor wat betreft de ‘eeuwigheid’ is dit beeld goed op weg.

In al die jaren heeft het standbeeld veel moeten trotseren, waaronder het bombardement in mei 1940. Nadat de omgeving van het beeld was vervallen tot ruïnes bleef het pal overeind. Wel werd het daarna in veiligheid gebracht om het beeld uit handen van de Duitse bezetters te houden; het werd begraven op het binnenhof van Museum Boijmans.

Op 29 april vieren we 400 jaar Erasmusbeeld | 400 jaar Stadscollectie. Vier je met ons mee?

Je bent van harte welkom in de Laurenskerk (Grotekerkplein 27, Rotterdam) op vrijdag 29 april. Inloop vanaf 10.30 uur, symposium 11.00 – 17.00 uur. Koop hier een ticket voor € 25,00 (normaal) / € 12,50 (t/m 21 jaar) incl. lunch, drankje en een publicatie.

lees verder

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl

Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Facebook
Instagram
Vimeo
Privacy Statement

uitschrijven voor deze nieuwsbrief