bekijk de online versie

Z-FILES #30: SYMPOSIUM ERASMUSBEELD 400 JAAR

Verdronken, vernield en begraven: Erasmusbeeld kijkt terug op vierhonderd bewogen jaren

Persbericht: vrijdag 29 april

Op 30 april is het precies vierhonderd jaar geleden dat het Erasmusbeeld een plek kreeg in het hart van Rotterdam. Omdat het ’t oudste standbeeld van Nederland is, kun je het beschouwen als het begin van de stadscollectie kunstwerken in de openbare ruimte. Althans, kunstwerken van niet-heilige figuren: het Erasmusbeeld was het eerste publieke standbeeld voor een ‘held van de geest’ en daarmee een noviteit. Op 29 april komen de geschiedenis van het beeld, Erasmus zelf én de kunstcollectie van Rotterdam uitgebreid aan bod tijdens een uniek symposium in de Laurenskerk.

Oudste standbeeld van Nederland

Het bronzen Erasmusbeeld, in 1622 gemaakt door Hendrick de Keyser, is het oudste standbeeld van ons land. Om de geschiedenis van het Erasmusbeeld te vieren, organiseren Sculpture International Rotterdam (SIR) en Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) – programma’s van CBK Rotterdam – op 29 april een bijzonder symposium in de Laurenskerk.

‘Erasmus nam nooit een blad voor de mond en was ongenadig in zijn kritiek. Tegelijk koos hij zelden een kant en had hij begrip voor de gedachten van anderen. Zijn ideeën over vrijheid kunnen Rotterdammers nog altijd samenbrengen en zijn standbeeld helpt ons daaraan te herinneren.’
– Ronald van Raak, hoogleraar Erasmus Universiteit.

Verdronken, vernield en begraven

In vier eeuwen heeft het Erasmusbeeld nogal wat doorstaan. Na een eerste provisorisch model van papier-maché werd een tweede exemplaar in 1572 door Spaanse soldaten in de Maas gejonast. Het beeld werd opgevist en vervangen door een houten exemplaar. Bijna een halve eeuw later kreeg Hendrick de Keyser in 1618 de opdracht een bronzen standbeeld van Erasmus te maken, het beeld dat we nu kennen. Maar sinds het in 1622 op de Grote Markt werd neergezet, is er behoorlijk mee gesold.

Zo werd het vanwege een Erasmus hetze tijdelijk verwijderd en probeerde het Napoleontische leger het bronzen beeld om te gieten tot wapentuig. Dat het bestand was tegen bommen bleek toen het Erasmusbeeld ongeschonden uit het bombardement op Rotterdam kwam, in mei 1940. Om het uit handen van de Duitsers te houden werd het beeld daarna begraven op de binnenplaats van Museum Boijmans van Beuningen.

Pas in 1964 kreeg het Erasmusbeeld eindelijk rust op het Grotekerkplein bij de Laurenskerk, hoewel het in 1996 nog één keer van z’n sokkel werd getrokken. Inmiddels is het kunstwerk uitgeroepen tot Rijksmonument en staat het beeld symbool voor de stad.

Symposium Erasmusbeeld

Vier eeuwen Erasmusbeeld wordt op 29 april uitgebreid gevierd met een bijzonder symposium in de Laurenskerk. Deze feestelijke dag wordt geopend door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda. Daarna zullen inspirerende sprekers als Ronald van Raak (hoogleraar Erasmus Universiteit), Frits Scholten (conservator Rijksmuseum), Sandra Smets (journalist, kunstcriticus), Siebe Thissen (historicus, filosoof) en Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost) vertellen over de geschiedenis van het beeld, Erasmus als persoon en de kunstcollectie van Rotterdam.

Desiderius Erasmus

Priester, humanist, filosoof, theoloog en schrijver Desiderius Erasmus (Rotterdam, 1466 – Bazel, 1536) is één van de invloedrijkste denkers en de beroemdste filosoof die Nederland heeft voortgebracht. Zijn boek Lof der zotheid (1503) – waarin de symbolische hoofdpersoon Zotheid de draak steekt met machthebbers in de politiek en de katholieke kerk – werd wereldberoemd. De satire maakte Erasmus zo populair dat hij als eerste schrijver in Europa kon leven van de pen. Zijn scherpe observaties en vooruitstrevende denkwijze maakte Erasmus één van de wegbereiders van de Reformatie. De populaire humanist is nauw verbonden met Rotterdam waar zijn stadgenoten de universiteit, het medisch centrum en de iconische Erasmusbrug naar hem hebben vernoemd.

VOOR DE REDACTIE

Symposium 400 jaar Erasmusbeeld

Datum en tijd: vrijdag 29 april 2022, 11.00 – 17.00 uur

Locatie:          Laurenskerk, Grotekerkplein 27, Rotterdam

Tickets:           € 25,00 (normaal) / € 12,50 (t/m 21 jaar)

Tickets zijn inclusief lunch, een drankje en een publicatie.

Voor meer informatie, beeldmateriaal of als u het symposium wilt bijwonen kunt u contact opnemen met organisator en moderator van het symposium Esther Didden: estherdidden@icloud.com / tel 06 – 24 74 28 47.

 

lees verder

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl

Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Facebook
Instagram
Vimeo
Privacy Statement

uitschrijven voor deze nieuwsbrief