bekijk de online versie

Nieuwsbrief 30/11/2023

interview

Kunstenaarsportret

Madelon Hooykaas

Zicht op wind van Madelon Hooykaas is een recente aanwinst voor de beeldencollectie van Rotterdam. Een robuuste roestvrijstalen sculptuur helt als een boegbeeld over het water van de Zevenhuizerplas in Nesselande.

Het werk is gemaakt door de internationaal gelauwerde kunstenaar en filmmaker Madelon Hooykaas (1942). Als een van de pioniers op het gebied van videokunst, voor lange tijd in nauwe samenwerking met de Schotse kunstenaar Elsa Stansfield (1945-2004), heeft ze een omvangrijk oeuvre ontwikkeld. Het werk, waarin heden en verleden, water en licht terugkerende thema’s zijn, is opgenomen in collecties van onder meer Stedelijk Museum Amsterdam, Museum of Modern Art in New York en Tate Britain in Londen. Hooykaas ging in gesprek met Marjolein Geraedts over haar kunstenaarschap en over het kunstwerk Zicht op wind. Het interview geeft een beeld van een gepassioneerd kunstenaar die tot op de dag van vandaag actief is.

lees verder

boek

Madeleine Berkhemer

Monografie

Op vrijdag 24 november werd de monografie van de Rotterdamse kunstenaar Madeleine Berkhemer (1973-2019), uitgegeven door nai010, gepresenteerd in de Kunsthal. Hier mocht Marjolijn van der Meijden, projectleider BKOR, het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Berkhemer gebruikte verschillende kunstvormen en technieken voor haar onderzoek naar de kracht van het vrouwelijk lichaam en de manier waarop dit zowel verlangen als ongemak oproept. In 2021 werd haar kunstwerk Parabola Blues onthuld in de tuin van wooncomplex Tuin van Noord, de voormalige gevangenis aan de Noordsingel. BKOR heeft financieel bijgedragen aan deze overzichtspublicatie dankzij de intensieve samenwerking met de Madeleine Berkhemer Foundation kunstenaar tijdens het realiseren van Parabola Blues.
lees verder

boek

‘Het beeld, de man en het beeld Gijsbert Karel van Hogendorp’

Frank van Dijl

Op 17 november presenteerde BKOR de publicatie Het beeld, de man en het beeld Gijsbert Karel van Hogendorp ter gelegenheid van de terugplaatsing van het gerestaureerde standbeeld van de Rotterdamse staatsman Gijsbert Karel van Hogendorp (1867) op het bordes van WTC Rotterdam aan de Coolsingel. Van Hogendorp was vóór de Franse overheersing pensionaris van Rotterdam. In 1813 stond hij aan de wieg van het Koninkrijk der Nederlanden. Het boek over het leven en werk van Van Hogendorp is geschreven door journalist en schrijver Frank van Dijl en is verkrijgbaar bij Boekhandel Snoek, Meent 126, Rotterdam.
lees verder

wandeling

FRIDAY NIGHT ART WALK

MET BERT FRINGS

Op vrijdag 8 december vindt de laatste Friday Night Art Walk van dit jaar plaats. De speciale gast dit keer is Bert Frings. Het werk van deze Rotterdamse kunstenaar gaat over het bestaan en de vergankelijkheid van dingen, dieren en mensen. De avondwandeling is onder begeleiding van kunstgids Anne-Marie Ros van Art Index Rotterdam. De route gaat langs Frings’ persoonlijke selectie kunstwerken in het centrum van de stad, waaronder het kunstwerk Moeder en kind (2001) van Carel Visser. Daarbij heeft Frings een speciaal oog voor het thema samenleven in de stad. De wandeling eindigt bij TENT Rotterdam, waar een groot aantal van zijn stillevens is te zien in de tentoonstelling Dolf Henkes Prijs 2023.
lees verder

tip

Rotterdam Late Night

Met Luigi Zuliani en Auke de Vries

Rotterdam Late Night brengt op donderdag 7 december een ode aan Luigi Zuliani, uitvoerder van vele kunstwerken in de stad, waaronder Guard (2005) van Hans van Bentem en het Razziamonument (2023) van Anne Wenzel. Ook is beeldend kunstenaar Auke de Vries te gast in WORM. Presentator Ernest van der Kwast gaat met hem in gesprek over het Maasbeeld (1982) en de stalen sculptuur Zonder titel (1994) bij het Nieuwe Instituut. Wat heeft de samenwerking met Rotterdam betekend voor De Vries? En welke beelden wil de 86-jarige kunstenaar nog aan zijn rijke oeuvre toevoegen?  
koop hier een ticket

Art Office

De aanschouw

boekpresentatie

Op zaterdag 2 december wordt De Aanschouw gepresenteerd, een 1280 pagina’s tellende publicatie over de eerste 22 jaar van de ‘kleinste galerie van Rotterdam’. Sinds juli 2001 werd elke donderdagavond een nieuw werk onthuld in de vitrinekast die aan café De Schouw in de Witte de Withstraat hing. Helaas moest de galerie deze zomer verhuizen vanwege sluiting van het café. Kunstenaar Daan den Houter en kunstjournalist Edo Dijksterhuis wilden deze geschiedenis niet zomaar verloren laten gaan en hebben aan een boek gemaakt met alle tentoongestelde werken, aangevuld met anekdotes en citaten van exposanten. Het boek is mede tot stand gekomen door middel van crowdfunding en een bijdrage van CBK Rotterdam.
lees verder

TENT Rotterdam

STAD VS. DIER

BERT FRINGS IN GESPREK MET ANTON VREDE EN DUIVENVROUWTJE AASH

In de stillevens van Bert Frings, op dit moment te zien in de tentoonstelling Dolf Henkes Prijs 2023, duiken (vermenselijkte) dieren op die verschillende verpakkingen sieren. Met zijn installatie onderzoekt de Rotterdamse kunstenaar hoe het actieve straatleven in interactie staat met de levensgrote drieluiken. Met de gastsprekers Anton Vrede, Duivenvrouwtje Aash (Duivenvrouwtje010) en moderator Jeanine van Berkel trekt hij dit gesprek breder. In de sporen van de stillevens van Frings gaan de sprekers verder in gesprek over de rol en het van belang dieren in het werk van de individuele sprekers.
lees verder

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl

Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Facebook
Instagram
Vimeo
Privacy Statement

uitschrijven voor deze nieuwsbrief