bekijk de online versie

Nieuwsbrief Art Office 11/11/2024

Cover Crop Cocktails, Honey Jones-Hughes & Antonio de la Hera

Zo doe je dat #4: Praktijkbijdrages 2024

dinsdag 26 november 20:00-22:00 uur in WORM

Op dinsdag 26 november tonen zes Rotterdamse kunstenaars, waarvan twee duo’s, hun werk en vertellen ze over de totstandkoming hiervan, en welke rol de Praktijkbijdrage hierin heeft gespeeld. De avond toont een dwarsdoorsnede van de toekenningen in 2024 en voorziet kunstenaars die volgend jaar een aanvraag willen doen hopelijk van de nodige inspiratie. Op het programma:

📽 Sara Rajaei’s film City of Poets won eind september een Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire 2024 tijdens het Nederlands Film Festival. In haar poëtische film brengt Rajaei met een collage van persoonlijke archiefbeelden en foto’s de geschiedenis van een semi-utopische stad in beeld, een plek waar alle straten zijn vernoemd naar dichters.

🥔 Voor Cappadox 2024, een festival in de Turkse landstreek Cappadocië, maakte Wapke Feenstra een presentatie van fotobanners. Hierop toonde zij verschillende aardappelgroeiwijzen van drie lokale families.

💬 On Translating Ecologies is ontstaan vanuit de culturele achtergrond en geschiedenis die Alaa Abu Asad (Palestina) en Ulufer Çelik (mediterraan Turkije) met elkaar delen. Samen verdiepten zij zich in gemeenschappelijke tradities, voedsel en vooral taal, waarbij ze de overeenkomsten ontrafelen en op zoek zijn gegaan naar achterliggende verhalen.

🌱 Welke alternatieven zijn er voor conventionele landbouw? Met het project Cover Crop Cocktails hebben Honey Jones-Hughes en Antonio de la Hera onderzoek verricht naar ‘cover crops’, ofwel planten die worden gezaaid of geteeld om de bodemgezondheid te verbeteren.

Reserveer een gratis kaartje via artoffice@cbkrotterdam.nl. Meer info? Klik hier.

Regeling Impuls & Verdieping

I&V ronde 2

32 toekenningen

In de tweede ronde I&V (subsidie Impuls & Verdieping voor Rotterdamse kunstenaars) van 2024 zijn 32 van de 82 aanvragen gehonoreerd. De gehonoreerde aanvragen betreffen een bedrag van €235.000. De kunstenaars die een toekenning hebben ontvangen zijn: Maoyi, Jeanne van Heeswijk, Ash Kilmartin, Yin Yin Wong, Veronika Babayan, Ewan Macbeth, Angeliki Diakrousi, Belle Phromchanya, Fileona Dkhar, Geo Barcan, lea novi, Ilke Gers, Eddy Seesing, Yara Veloso, Luuk Smits, Bert Frings, Sarojini Lewis, Jan Adriaans, Giuditta Vendrame, Carel van Hees, Gyz La Rivière, Studio Rik Versteeg, Anna Bierler, Suelae Robinson, Moosje M Goosen, Linus Bonduelle, Grazia Gallo, Marika Vandekraats, Erica Baltimore, Aubane Berthommé Martinez, Michiel van Bakel en Bas van Beek. De deadline van de volgende I&V-ronde is 7 april 2025 11:00 uur.
lees meer

CBK Rotterdam maakt mogelijk

WdKA-studenten exposeren fotografie in Maastunnel

november 2024 t/m februari 2025

Voor de wisselexpositie in de Maastunnel werd jong talent door Natuurstad uitgedaagd om op creatieve wijze de connectie tussen mens en natuur vast te leggen in een serie van beelden. Omdat educatie verweven is met het DNA van Natuurstad, werden studenten van de Willem de Kooning Academie (WdKA) uitgenodigd om werk in te zenden voor deze expositie op een unieke Rotterdamse locatie. De vijf geselecteerde studenten bezochten verschillende stadsboerderijen en tuinen van Natuurstad. Hier ontmoetten zij niet alleen flora en fauna, maar ook de bezoekers, medewerkers en vrijwilligers verbonden aan Natuurstad. Bekijk de werken van Dimitris Zymaras, Madelon van Vredendaal, Alicia Kemp, Pip Maarschalk en Pol Sangster van november 2024 t/m februari 2025 langs de roltrappen in de Maastunnel.
lees meer

Open Call

artist in residence dresden

aanvraagdeadline: 12 december

Ook in 2025 bieden we Rotterdamse kunstenaars de kans om met ons artist in residence-programma twee maanden in Dresden te verblijven. Het doel van deze beurs is de kunstenaar de gelegenheid te bieden om de lokale kunstwereld te leren kennen, contacten te leggen en te verdiepen, ideeën en adviezen uit te wisselen. Van 1 mei t/m 30 juni 2025 wordt kosteloos een appartement met atelier in het C. Rockefeller Center for the Contemporary Arts in Dresden ter beschikbaar gesteld. Er is een vergoeding voor levensonderhoud en werkmateriaal ter hoogte van €1.500 per maand. Bovendien wordt de heen- en terugreis eenmalig vergoed. De beurs kan alleen in deze periode worden benut.
lees meer

CBK Rotterdam maakt mogelijk

out of sight, out of mind

Jake Caleb & Merve Kılıçer

‘Uit het oog, uit het hart’, zo luidt het gezegde. Van mijnen die afgelegen plattelandsgebieden verwoesten tot doden door een nieuw virus; gebeurtenissen die destructief zijn voor plekken en mensen worden vaak snel vergeten. Maar waarom? In hun duo-tentoonstelling presenteren Merve Kılıçer en Jake Caleb individuele werken die deze vraag beantwoorden door te reflecteren op persoonlijke ervaringen en stemmen van betrokkenen te laten horen. out of sight, out of mind is tot 1 december elke zaterdag en zondag van 14:00-18:00 uur (en op afspraak) te bezoeken in puntWG in Amsterdam. Beide kustenaars ontvingen voor deze tentoonstelling een Praktijkbijdrage. Vanaf 6 januari 2025 is het weer mogelijk om aan te vragen.
lees verder

TENT

Luuk Smits legt verbouwing TENT vast aan Coolhaven 32

een plek vol geschiedenis

TENT is verheugd te delen dat kunstenaar en Coolhaven-bewoner Luuk Smits de verbouwing de nieuwe locatie aan Coolhaven 32 vastlegt. Hoewel er geen ingrijpende metamorfose plaatsvindt, herbergt deze plek een rijke geschiedenis – ooit een laboratorium – waarvan we enkele originele elementen behouden om de ziel van het gebouw te respecteren. Smits vangt de lagen van de verbouwing: van de gesloopte materialen en oude accenten tot de nieuwe tinten die gezamenlijk een verhaal vormen. Het draait om het ontdekken van de schoonheid in het alledaagse.
lees verder

BKOR

Kunstwerk Collectief Koloniaal Nu & Toen

open call

Collectief Koloniaal Nu & Toen bestaat uit tien nazaten die als gevolg van het Nederlandse koloniale verleden uiteindelijk in Rotterdam zijn neergestreken. Zij zoeken kunstenaars die voor de publieke ruimte van Rotterdam een uniek beeld kunnen ontwerpen, waarmee ze een plek willen geven aan hun gezamenlijke geschiedenis en toekomst. Met het kunstwerk willen zij hun voorouders eren, hun kracht en inventiviteit om in onvrijheid vrijheid te vinden doorgeven aan jongere generaties. Het werk is niet alleen bedoeld voor hun achterban, maar voor iedereen die zich er thuis kan voelen. Om de gevolgen van Nederlands kolonialisme te bespreken, te gedenken en hun aanwezigheid hier te vieren.
lees verder

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl

Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Facebook
Instagram
Vimeo
Privacy Statement

uitschrijven voor deze nieuwsbrief