bekijk de online versie

persbericht

Artist impression 75B, rondom het bestaande kunstwerk van Joost Baljeu

Radicale en kleurrijke ingreep op het Prins Alexanderplein

Ontwerpstudio 75B realiseert een tijdelijke totaalbeeld voor het nieuwe ‘hart van Alexander’

Vanaf maandag 2 juli wordt gewerkt aan een metamorfose van het Prins Alexanderplein, het centrum van Prins Alexander. Stichting Hart voor Prins Alexander zocht daarom naar een manier om het plein te markeren als hart van dit stadsdeel, en schreef samen met CBK Rotterdam een prijsvraag uit voor een inrichtingsplan van het plein. De hoofdvraag was om na te denken over de rol van het water en de polder. Ontwerpstudio 75B won deze opdracht met een radicaal en kleurrijk voorstel, dat dit deel van de stad visueel markeert als polder, als laagste punt van de stad, en als hart van de wijk.

Het ontwerp
Als antwoord op de prijsvraag ontwikkelde 75B een voorstel waarbij het hele plein blauw wordt gekleurd. Naast het aanbrengen van de blauwe kleur op het plein worden er afbeeldingen van polderlandschap aangebracht op het gebouw tegenover Stadswinkel Prins Alexander. Het kunstwerk Space Time II van Joost Baljeu blijft staan. De metamorfose van het plein is een tijdelijke ingreep, die zowel de trots op de polder wil laten zien, als de urgentie van goed watermanagement.

Voor een periode van twee jaar kleurt het plein blauw en groen. Deze kleuren zijn een verwijzing naar de veenpolder waaruit ooit de Alexanderpolder verrees en naar het feit dat de polder 6 meter beneden NAP ligt. Het vormt een symbool voor de trots op het in toom houden van de watertoevoer in de polder, waardoor bewoners droge voeten houden. En het verwijst naar het vele water en groen in Prins Alexander waardoor het er zo fijn wonen en recreëren is. Pieter Vos van 75B: “Ons ontwerp laat de bezoeker onderdeel zijn van het kunstwerk door een abstracte vertaling van de polder en het water (groen en blauw) aan te brengen op de vloer. Op de glazen gevel aan het plein komt een actuele foto van de polder en de dijk, een verwijzing naar de prachtige polder die nog heel dichtbij is, maar onzichtbaar voor de stedeling, reiziger, winkelier en bewoners van het gebied.”

CBK Rotterdam
Het traject wordt, van prijsvraag tot uitvoering, ontwikkeld en ondersteund door BKOR, het programma Beeldende Kunst en Openbare Ruimte van CBK Rotterdam. CBK Rotterdam ondersteunt de vitale rol van kunstenaars en beeldende kunst voor en in Rotterdam, en ziet dat het kunstwerk van 75B als katalysator kan fungeren in het denken over de toekomstige gebiedsontwikkeling van het Prins Alexanderplein. Het ontwerp is bovendien zeer uitgesproken en kleurrijk. Siebe Thissen, hoofd BKOR bij CBK Rotterdam zegt over het ontwerp van het plein: “Het ontwerp van 75B – een blauwe vloer én een gigantische foto van de Prins Alexanderpolder – is niet alleen monumentaal van karakter, maar is in zijn eenvoud ook krachtig, leesbaar en origineel. De blauwe vloer markeert het water van de polder (én de waterproblematiek) en het enorme billboard brengt de ‘vergeten’ polderidentiteit in één klap terug in de nu volledig versteende omgeving.”

Activiteiten voor publiek
Op het ‘nieuwe’ plein wordt een gevarieerd programma georganiseerd voor publiek dat zich net als het kunstwerk zal richten op het door bewoners, gebruikers en professionals gekozen thema ‘De Polder en het Water’. De activiteiten beginnen al in de zomer van 2018 en zijn te vinden op een speciale website.

Stadsdeel Prins Alexander: geschiedenis en identiteit
Prins Alexander is niet alleen het grootste stadsdeel van Rotterdam maar is ook de laagst gelegen bebouwde polder van West-Europa, gemiddeld ca. 6 tot 7 meter onder NAP. De polder bestaat uit zeven verschillende naoorlogse woonwijken. Nu het NS station wordt vernieuwd (2018-2019) is het een geschikt moment om het Prins Alexanderplein nieuw leven in te blazen en de mogelijke functie van het plein als centrum van het stadsdeel te laten zien. Daartoe ging Stichting Hart voor Prins Alexander op zoek naar de identiteit van het stadsdeel en kwam al doende terecht bij de (ontstaans-)geschiedenis van het gebied, waarin de polder en het water een belangrijke rol spelen. Met het speciale publieksprogramma heeft de stichting zich tevens als doel gesteld, mee te denken over de toekomstige ontwikkeling van het gebied. Er wordt intensief samengewerkt met de gemeente Rotterdam en de Alliantie Stationsgebied Rotterdam.

Over BKOR
Er is geen stad in Nederland met zo veel beeldende kunst in de openbare ruimte als Rotterdam. BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte) beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR zorgt voor het beheer en onderhoud van ruim 500 kunstwerken van de Rotterdamse Beeldencollectie en adviseert gemeente, burgers en kunstenaars met betrekking tot het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken. BKOR bemiddelt tussen de vraag uit de stad naar kunst en stadsverfraaiing en het aanbod van (Rotterdamse) kunstenaars. BKOR is een kennis- en documentatiecentrum met betrekking tot alle openbare kunstwerken in Rotterdam. Daartoe verzorgt BKOR onder meer het programma Z-Files, Kunst en de Stad in samenwerking met Sculpture International Rotterdam (SIR) – beide zijn programma’s van CBK Rotterdam. BKOR werkt aan een groeiende online database van de kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam, die te vinden is op bkor.nl.

Meer informatie?

Voor meer informatie en een high-res versie van de afbeelding kunt u contact opnemen met j.sibum@cbkrotterdam.nl of 0647394084.

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl

Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Facebook
Instagram
Vimeo
Privacy Statement

uitschrijven voor deze nieuwsbrief