bekijk de online versie

nieuwsbrief oktober 2016

Vanavond om 20 uur worden twee tentoonstellingen geopend bij TENT: in haar solotentoonstelling Navigating the Imaginary toont Rotterdamse kunstenaar Anouk Griffioen enorme houtskooltekeningen en een videowerk, en in de vierde en laatste editie van The Back Room is werk te zien van de ‘onderbelichte maar beeldbepalende’ Turkse kunstenaar Esma Yiğitoğlu. Verder nieuws over L’Homme qui marche, de inmiddels wekelijkse Kunstavond in het Witte de Withkwartier, het immer uitdijende BKOR.nl én de monumentale aanwinsten voor de SIR-collectie, die worden gevierd met een speciale Z-Files-lunchlezing en bustour over Frans de Wit.
tentoonstelling
Navigating the Imaginary
06/10/2016 - 04/12/2016
Majestueuze houtskool-tekeningen komen tot leven in een totaalinstallatie waarin flora, fauna en mensfiguren in elkaar overvloeien tot een surreële wereld. Centraal staat de installatie Navigating the Imaginary, een tweeëntwintig meter lange houtskooltekening waaraan Griffioen de afgelopen twee jaar intensief werkte. De tentoonstelling is samengesteld door Mariette Dölle, directeur Kranenburgh in Bergen.
lees meer
nieuws
L’Homme qui marche naar Wuppertal
25/10/16 - 28/02/17
De bekende sculptuur van Auguste Rodin op de Westersingel wordt tussen oktober 2016 en maart 2017 tijdelijk in bruikleen gegeven aan de tentoonstelling Degas und Rodin – The Race of the Giants towards the Modern in het Von der Heydt-Museum in Wuppertal, Duitsland. Het beeld wordt op 12 oktober van zijn sokkel getild en keert naar verwachting in maart 2017 terug naar Rotterdam.
lees meer
tentoonstelling
The Back Room - Esma Yiğitoğlu
06/10/16 - 04/12/16
TENT en Museum Boijmans Van Beuningen tonen in The Back Room onderbelichte maar beeldbepalende Rotterdamse kunstenaars. In de laatste editie wordt werk getoond van de Turks-Nederlandse kunstenaar Esma Yiğitoğlu (1944 – 2009). Het oeuvre van Yiğitoğlu bestaat uit sculpturen, tekeningen en schilderijen. In haar vroege werk werd zij geïnspireerd door materieschilders als Antoni Tàpies.
lees meer
CBK R'DAM maakt mogelijk
Woordnacht
08/10/16
Tijdens Woordnacht treden ruim zestig schrijvers, dichters en performers uit Nederland en Vlaanderen op tijdens één avond tot na middernacht. Bezoekers hebben met een passe-partout toegang tot alle programma’s zoals talkshows, lezingen, performances, interviews, voorstellingen en debat. Kijk voor het complete programma en podia op www.woordnacht.nl.
lees meer
blog
The Dutch Volunteers
O&O-project
In 2013 kregen Gil & Moti een O&O-bijdrage toegezegd voor hun project The Dutch Volunteers, waarin ze zich als vrijwilligers aanmeldden bij een Israëlische nederzetting én bij Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Om in beiden gebieden als vrijwilliger te mogen werken namen ze de Nederlandse nationaliteit aan.
lees meer
lezing
Het fiasco van Kralingen
15/10/16
Op 7 oktober begint de 10e editie van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk. Op 15 oktober geeft Siebe Thissen (hoofd BKOR) een lezing over ‘Het fiasco van Kralingen’ in een avondprogramma over Rotterdamse kunst in Deelen Art (Admiraliteitskade 90-B). Met verder: poëzie van Hester Knibbe, Manuel Kneepkens en Rien Vroegindeweij en muziek door Arie van der Krogt. Start: 19:30 uur.
lees meer
blog
Het elimineren van risico’s is funest voor het ontdekken
O&O-bijdrage
Rotterdamse kunstenaar Melle Smets en socioloog Joost van Onna volgden het spoor van afgedankte Westerse auto-onderdelen naar Ghana. Smets en Onna draaiden de route om gingen samen met de Ghanese automonteurs aan de slag om de eerste auto te produceren die ooit vanuit Ghana werd geëxporteerd naar het Westen. Het project werd mede mogelijk gemaakt met een O&O-bijdrage.
lees meer
website
BKOR.nl groeit nog steeds
nieuwe kunstwerken toegevoegd
BKOR.nl bevat een database met een overzicht van kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam, en bevat informatie over de verschillende beelden, sculpturen, monumenten en kunstenaars. Via een submenu zijn kunstwerken te sorteren op titel, jaar, gebied of soort beeld. Ook kan er gezocht worden op thema’s als literatuur, dieren, kleur, water of licht.
lees meer
tentoonstelling
Rotterdam Cultural Histories #9
t/m 31/12/16
Rotterdam Cultural Histories #9 kijkt terug op Manifesta 1, de eerste editie van de reizende Europese biënnale die in juni-augustus 1996 in Rotterdam plaatsvond. Door middel van nooit eerder vertoond archiefmateriaal werpt de tentoonstelling een licht op de totstandkoming van de eerste Manifesta. Te zien op de 1e verdieping van TENT en Witte de With Center for Contemporary Art.
lees meer
gratis
Vrijdagavond = Kunstavond
van 18 tot 21 uur
Kom je wekelijkse portie kunst opsnuiven tijdens Kunstavond: elke vrijdagavond gratis entree bij alle Kunstblock-instellingen: TENT, Witte de With Center for Contemporary Art, MAMA, V2 en WORM. Om 19:00 uur is er een gratis Kunstblocktour die je in highspeed door Kunstblock leidt (vertrekpunt Witte de With).
lees meer
CBK R'DAM maakt mogelijk
Werk van Rotterdamse filmmakers in Tilburg
27/10/16
Op 27 oktober vindt de conferentie Urban is anders, toch? plaats in Tilburg. Tijdens deze conferentie worden filmportretten getoond die werden gemaakt door de Rotterdamse filmmakers van Meet My Street. Het symposium sluit aan op de projecten die CBK R’dam in de periode 2001-2012 heeft geïnitieerd of ondersteund in het kader van het Actieprogramma Cultuurbereik.
lees meer
lunchlezing en bustour
Z-Files #17: Frans de Wit
03/11/16
SIR organiseert een nieuwe editie van de reeks Z-Files, Kunst en de Stad om de nieuwe aanwinsten voor de collectie te vieren. De monumentale kunstwerken van Frans de Wit (1949 – 2004) in Rotterdam worden bezichtigd in een gecombineerde lunchlezing en bustour. Ad Koolen, landschapsarchitect en expert op het gebied van het werk van Frans de Wit, vertelt onderweg over de kunstenaar en deze twee werken.
lees meer

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur
+3110 4360288
cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl
Twitter Facebook Google+ Instagram Privacy Statement
uitschrijven voor deze nieuwsbrief
*|REWARDS|*