bekijk de online versie

nieuwsbrief november 2015

Z-Files #13 over Louis van Roode, voor de mediawand. Foto: Aad Hoogendoorn
Wederopbouwkunst op mediawand Rotterdamse Schouwburg
t/m 29/11/2015
Sinds Z-Files #13 over Louis van Roode op donderdag 29 oktober j.l. is op de mediawand in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg een presentatie te zien van de verschillende kunstwerken die in Rotterdam werden gerealiseerd tussen 1945 en 1970. De slideshow over wederopbouwkunst toont hoe Louis van Roode in deze periode een hoofdrol speelde, en wat zijn tijdgenoten zoals Wally Elenbaas, Dick Elffers en Gust Romijn in die tijd betekenden. De presentatie werd samengesteld door Caro van der Pluijm (BKOR) en bewerkt door Ferdinand Ronteltap & stage-team. De presentatie is te zien tot en met 29 november.
Onthulling
Monument voor T.G. Masaryk en Rotterdam
5/11/2015
In oktober 1914, in het toenmalige Weimar Hotel aan de Spaansekade te Rotterdam, werd geschiedenis geschreven door filosoof en politicus T.G. Masaryk; daar schetste hij de contouren van het nieuwe land Tsjechoslowakije. Vandaag, 5 november 2015, iets meer dan 100 jaar later, wordt op nagenoeg dezelfde locatie, op de Geldersekade, het door kunstenaar Hans Citroen ontworpen monument T.G. Masaryk en Rotterdam onthuld.
lees meer
Gratis toegang 18-21u
Kunstblock Kunstavond
6/11/2015
TENT, Witte de With, Showroom MAMA, V2_ en WORM zijn op vrijdagavond 6 november geopend tot en met 21 uur; de toegang is deze Kunstavond gratis. Hier vind je het programma van deze editie. De Kunstavond vindt elke eerste vrijdag van de maand plaats, en wordt georganiseerd door Kunstblock; de alliantie van kunstinstellingen in het Witte de Withkwartier.
lees meer
Deadline
Nieuwe aanvraagronde O&O-regeling
10/11/2015
De regeling Ontwikkeling- en Onderzoekssubsidies (O&O subsidie) is erop gericht een impuls te geven aan nieuw onderzoek en verdieping, zodat bestaande kunstenaarspraktijken zich optimaal kunnen ontwikkelen en hun zichtbaarheid in de stad vergroot kan worden. De eerstvolgende inleverdatum is 10 november 2015: Kunstenaars kunnen hun aanvraag dan tussen 10:00 uur en 16:00 uur inleveren in het auditorium van TENT.
lees meer
Deadline
CBK Materiaalfonds nu CBK Fonds Kwadraat
13/11/2015
Het Materiaalfonds heeft een nieuwe naam: Fonds Kwadraat. Het CBK Materiaalfonds is mee veranderd en heet nu het CBK Fonds Kwadraat. Met de nieuwe naam wil het fonds duidelijk maken dat het niet alleen leningen voor materiaal verstrekt, maar voor veel meer. Zoals voor een expositie in binnen- of buitenland, een publicatie, een residency, een prototype en voor apparatuur die nodig is om nieuw werk te maken. De eerstvolgende deadline is 13 november.
lees meer
Rondleiding
Tweewekelijkse tour: de Coolsingel als Monument
15/11/2015
Iedere twee weken biedt Sculpture International Rotterdam op zondagmiddag een rondleiding over de Coolsingel met de architectuurgids Marly Weemen. Centraal in deze wandeling staan de topstukken uit de SIR-collectie met onder meer wederopbouwkunst, architectuur en tientallen ornamenten. De Coolsingel als Monument toont in 1,5 uur tijd verleden, heden en de ongewisse toekomst van deze boulevard, waar kunst, architectuur en ornament een rode draad vormen.
lees meer
Live talkshow
De Derde Dinsdag
17/11/2015
Waar moet je de komende maand heen? Kunstblock presenteert de culturele talkshow De Derde Dinsdag, die je in anderhalf uur een highspeed update geeft met korte interviews, performances, filmpreviews, theaterscènes en live muziek. De presentatie is in handen van Anna Visser, en de speciale gast is deze maand Elfie Tromp. De Derde Dinsdag vindt dit keer plaats in TENT.
lees meer
Event
At Work
19/11/2015
Op donderdagavond 19 november spreekt de Spaanse curator Manuel Segade over het werk van de curator, over de zichtbaarheid en onzichtbaarheid van de samensteller van tentoonstellingen. Menno Vuister reflecteert op de positie van de kunstenaar in onze neoliberale economie in een gesproken column, en kunstenaars Doris Denekamp en Geert van Mil introduceren hun reader If You Work It, You Own It!
lees meer
Onthulling
De Handwissel: Monument voor het treinverkeer op Zuid
20/11/2015
Op 20 november wordt De Handwissel onthuld; een monument voor het treinverkeer dat ooit door Rotterdam-Zuid reed. Tot die tijd was het treinverkeer een belangrijk onderdeel van het straatbeeld van Zuid. Op initiatief van wijkbewoners werd een belangrijke handwissel bewaard. Samen met BKOR benaderden zij Nico Parlevliet: hij ontwierp een nieuwe voet voor het monument.
lees meer
Rondleiding
Neem een loopje met... Vincent Cardinaal
29/11/2015
Op zondag 29 november om 14:00 uur wandel je met schrijver Vincent Cardinaal door de tentoonstelling Motion /Labour /Machinery in TENT. Hij gaat met de bezoekers in gesprek over de werken in de tentoonstelling en zoomt in op de vraag; is Rotterdam eigenlijk nog wel een arbeidersstad? Vincent Cardinaal schrijft onder meer voor het blad Humo, Nieuwe Revu en NRC Handelsblad. Daarnaast is hij één van de mensen achter Vers Beton.
lees meer
Schrijf alvast in uw agenda!
Op donderdag 3 december in WORM een speciale CBK R'DAM-editie van Rotterdam Late Night

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur
+3110 4360288
cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl
Twitter Facebook Google+ Instagram Privacy Statement
uitschrijven voor deze nieuwsbrief
*|REWARDS|*