bekijk de online versie

kunst in de openbare ruimte | november en december 2018

De 'museumzaal' onder het Kleinpolderplein. Foto: Aad Hoogendoorn

Gerestaureerde beelden en plannen voor nieuwe kunstwerken

Deze maand weer een speciale nieuwsbrief over kunst in de Rotterdamse openbare ruimte. Want er zijn niet alleen oude bekenden teruggekeerd in het straatbeeld, maar er zijn ook plannen voor nieuwe kunstwerken! Met deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van alle projecten van BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte) en Sculpture International Rotterdam.

Lichtkunstwerk voor Metrostation Maashaven

Adrien Lucca - 'yellow-free zone'

De Franse kunstenaar Adrien Lucca (Parijs, 1983) heeft een lichtkunstwerk ontworpen voor de hal van metrostation Maashaven in Rotterdam. Lucca maakte yellow-free zone in opdracht van Sculpture International Rotterdam in samenwerking met de RET en Rib. Het werk wordt op 17 december onthuld, daarna geeft Lucca een lezing over zijn werk in de Maassilo.

Nieuwe sculpturen voor de Binnenrotte

Ben Zegers - 'Iedereen is dood behalve wij'

Kunstenaar Ben Zegers (Utrecht, 1962) ontwierp een nieuw kunstwerk voor de Binnenrotte. Het ontwerp bestaat uit twee elegant gedraaide aluminium ‘voeten’, die op enige afstand van elkaar geplaatst worden. Het kunstwerk Iedereen is dood behalve wij verwijst onder andere naar het ontstaan van de stad rond de nu onzichtbare ‘dam’ in de Rotte en wordt naar verwachting eind 2019 gerealiseerd.

Monumentaal ontwerp voor de Schiedamseweg

Florentijn Hofman - 'Bospoldervos'

In 2016 ging een project van start om de Schiedamseweg te ‘revitaliseren’. Onderdeel daarvan was de toevoeging van beeldende kunst aan het straatbeeld. Onder leiding van CBK Rotterdam werd gekozen voor een ontwerp van kunstenaar Florentijn Hofman (Delfzijl, 1977). Hij ontwierp de Bospoldervos, een monumentale vos van 10 meter hoog en 14 meter lang. Het kunstwerk wordt naar verwachting eind 2019 gerealiseerd.

SANTACLAUS 10 jaar op het Eendrachtsplein

28/11/18, 16:00 - 18:00 uur

Op 28 november 2018 is het precies tien jaar geleden dat SantaClaus van Paul McCarthy (VS, 1945) op het Eendrachtsplein een vaste plek vond. Jaren van geruzie over dit beeld gingen hieraan vooraf, maar inmiddels is het beeld van ‘misdaad tegen de goede smaak’ uitgegroeid tot publiekslieveling. Kom op 28 november 2018 tussen 16 en 18 uur een oliebol eten op het Eendrachtsplein, en vier Santa’s verjaardag met ons mee.

Publiekslievelingen en Weesbeelden

t/m 17/03/19

In de tentoonstelling Rotterdam Cultural Histories #15: Publiekslievelingen en Weesbeelden is te zien hoe Rotterdammers de beelden in hun stad koesteren, ervoor lobbyen en actievoeren of ze desnoods adopteren. Met verhalen rondom ‘Kabouter Buttplug’ (SantaClaus), ‘Jan Gat’ (De verwoeste stad) en het initiatief de Vrienden van De Witte Bollen.
lees meer

Pierre Bayle Monument naar Erasmus Universiteit Rotterdam

Kunstwerk Paul Cox verplaatst

In 2011 kreeg de wereldberoemde filosoof Pierre Bayle een monument in Rotterdam. Kunstenaar Paul Cox (Parijs, 1962) ontwierp geen standbeeld, maar een ‘teksthuis’. Op 2 november werd het Pierre Bayle Monument officieel overgedragen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Het monument is geplaatst op de vernieuwde campus. Bekijk hier de foto’s.

Het Duivenvrouwtje is terug!

Gevelreliëf Adri Blok gerestaureerd

Het Duivenvrouwtje werd in 1962 gemaakt door beeldhouwster Adri Blok (Rotterdam, 1919-1990). Wegens de sloop van een schoolgebouw verdween zij uit het stadsbeeld, maar nu is zij terug! Het vrouwtje is gerestaureerd en de zes duiven hebben we opnieuw laten maken. Sinds 20 november is zij weer te zien op de gevel van de hoek Meent en Oppert, boven restaurant Napoli. Lees het hele verhaal over dit kunstwerk op onze website.

#CBKRDAMMAAKTMOGELIJK

El Trotamundos gerestaureerd

In 2007 maakte de Rotterdams-Chileense muralist Jorge Kata Núñez (Chili, 1953) een kleurrijke muurschildering in Cool. El Trotamundos (‘de wereldreiziger’) toont een galopperend paard dat niet alleen vrijheid symboliseert, maar ook wereldburgerschap. Eerder deze maand restaureerde de kunstenaar het werk, dat te zien is in de Zwarte Paardenstraat.

#CBKRDAMMAAKTMOGELIJK

RORO BUITEN - BERGSELAAN

In RORO buiten worden elke 6 maanden 3 nieuwe kunstwerken op 3 verschillende locaties gerealiseerd. De meest recente editie van RORO buiten bevat werk van Pim Palsgraaf, Judy van Luyk en Sander Buijk en is nog tot eind dit jaar te zien. Bekijk de foto’s van de opening hier.

fotogalerij

Kleinpolderplein bij nacht

Onder de flyover op het Kleinpolderplein is een ‘museumzaal’ ingericht. De beelden die er staan, verloren hun plek in de stad. Vanaf de wederopbouwperiode zijn ze gemaakt en geplaatst, maar met de verandering van de stad verloren ze ook weer hun plek, en soms hun betekenis. Aad Hoogendoorn maakte foto’s van deze museumzaal bij nacht:

nieuws

Cascade verplaatst

Het kunstwerk Cascade (gemaakt door Atelier van Lieshout), dat deel uitmaakt van de collectie van Sculpture International Rotterdam, is eind oktober verplaatst naar de overzijde van de Coolsingel. Het werk moest verplaatst worden in verband met de werkzaamheden aan de Coolsingel. Deze nieuwe locatie is permanent.

blog

'Van mij mag dat beeld weg'

Eind 2017 stelde het AD al eens de vraag: Wat doen we nu met Piet Hein? De vraag gaat over het monument dat de toen nog zelfstandige gemeente Delfshaven eind 19e eeuw van deze zeevaarder liet maken. Was Piet Hein echt een omstreden zeevaarder, of had hij eigenlijk niets met de slavenhandel te maken?
lees meer

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl

Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Facebook
Instagram
Vimeo
Privacy Statement

uitschrijven voor deze nieuwsbrief