Onthulling Slavernijmonument Rotterdam
Op 16 juni 2013 werd het Slavernijmonument Rotterdam onder grote publieke belangstelling onthuld op de Lloydkade
De onthulling viel samen met de Surinaamse feestdag Keta Koti op 1 juli waarin de afschaffing van de slavernij wordt herdacht, dit jaar 150 jaar geleden. Als beeld herinnert het werk ons aan een tragische episode van onze collectieve geschiedenis, maar anderzijds blikt het beeld hoopvol voorwaarts.Veel aanwezigen roemen de locatie, de zichtbaarheid en de lichtheid van het beeld. In aanwezigheid van Minister Plasterk en loco burgemeester Karakus sprak een mix van Rotterdammers zich uit voor het initiatief om de herdenking van de slavernij een vaste plek in Rotterdam te geven. Met luid applaus werd het monument onder een gigantische Rotterdamse vlag vandaan getoverd.
Dans
Kunstenaar Alex da Silva vond inspiratie in dans en ontwierp slaven die zich als dansers ontpoppen bovenop de vorm van een schip. Da Silva: ‘Dans is niet alleen bevrijdend maar brengt ook culturen samen.’ Hij koos voor metaal en geen brons. Brons is zwaar en hij wilde geen zwaar materiaal voor een onderwerp dat al zo beladen is.
Het Scheepvaart en Transport college adopteert het beeld en integreert de thematiek van het slavernij ook in het onderwijs waardoor slavernij zich verankert in ons stedelijk bewustzijn.