Noordereiland Tekeningen


Bart Lodewijks werkt vanaf augustus 2020 t/m mei 2021 aan een grote lineaire krijttekening die over het Noordereiland loopt. Hij tekent op straat, muren, huizen, schepen en winkels, en schrijft over het proces en de mensen die hij ontmoet tijdens het tekenen. Het project mondt uit in een e-book, een voorstelling en een permanente muurtekening.

E-book Noordereiland Tekeningen 1 – Een bedding van Krijt

‘We dachten dat u aan het urineren was’, zegt een wijkagent. ‘Ik maak krijttekeningen op het Noordereiland’, zeg ik. ‘Dan zien we de krijttekeningen binnenkort wel verschijnen’, besluit de agent en loopt door. Het kan bijna niet meer misgaan, denk ik bij mezelf. Ook de bewoners zullen de tekeningen vanzelf zien verschijnen. Ik begin te tekenen op een aanmeerpaal, maar in gedachten ben ik al begonnen op het schip dat ernaast ligt.

Ter ere van het 150 jarig bestaan van het Noordereiland, strijkt Lodewijks een jaar lang neer ter plekke om te werken aan een permanent kunstwerk. ‘Het liefst zou ik een kunstwerk maken dat de bewoners past als een jasje en ook nog 150 jaar meegaat, zonder sleet’ zegt Lodewijks in het voorwoord van het ebook Noordereiland Tekeningen 1 – Een bedding van Krijt. Maar wie zijn die eilandbewoners precies? Om dat in mijn vingers te krijgen, leg ik eerst een bedding van krijt. Pas daarna durf ik na te denken over iets dat blijft’ vervolgt hij.

In het ebook (dat je hier online kan doorbladeren) volg je Lodewijks op zijn verkenning van het Noordereiland en de eerste stappen die hij zet richting de creatie van een permanent kunstwerk.

Publicatiedatum: 20/10/2020