Foto: Rien Korteknie

Nieuwe neon dichtregel op OBS Het Landje


Bijna 700 kinderen uit 25 klassen luidden vrijdag 20 mei 2022 de onthulling in van de dichtregel aan de gevel van het schoolgebouw van OBS Het Landje. Met het ontbranden van de neon dichtregel kwam een traject van vier jaar tot een einde. In opdracht van de Vrienden van Het Landje componeerde voormalig stadsdichter Derek Otte in 2017 drie dichtregels waaruit gekozen kon worden. Het ontwerp van de gerealiseerde versie is gemaakt door Bart Oppenheimer.

In januari 2018 begon de inventarisatie van de technische mogelijkheden en de analyse van de betekenislagen van de dichtregel Vroeger wilde ik groot zijn, het was later voor ik het doorhad. De tekst bevat een sprong in de tijd, wat Oppenheimer ruimtelijk zichtbaar heeft gemaakt door de regel op te knippen en delen te draperen over beide zijden van het gebouw. Daarmee zal de voorbijganger het werk pas begrijpen zodra hij de hoek omloopt. De kale neonbuis is zonder metalen ombouw bevestigd op een stalen frame. Deze keuze ondersteunt de suggestie van een tekst en zorgt tegelijkertijd voor een onderscheid tussen de dichtregel en het gebouw.

Het project heeft enkele jaren vertraging opgelopen door het overlijden van initiatiefnemer en aanjager Chris van der Meulen. Nadat kunstenaar Peter Fengler de draad van het projectleiderschap oppakte, kon het werk uiteindelijk, met enkele aanpassingen, worden gerealiseerd.

Publicatiedatum: 25/07/2022