Moluccan Legacies


In verband met het Landelijk Moluks Monument geïnitieerd door Stichting Landelijk Moluks Monument wordt er een monument geplaatst op de Lloydkade te Rotterdam medio 2022. Ter aankondiging en om aandacht te generen voor dit monument zijn er zes trotters met daarop portretten van mensen uit de Molukse gemeenschap geplaatst. Deze fotoserie is gecreëerd door een trio van Molukse jongeren (fotograaf Elizar Veerman, producer Uriël Matahelumual en historica Joaniek Vreeswijk) die deze fotoserie door middel van een tijdelijke buitenexpositie onder de aandacht willen brengen.

In dit project bundelen fotograaf Elizar Veerman, kunstenaar Uriël Matahelumual en historicus Joaniek Vreeswijk hun krachten voor het maken van zes portretten om een tijdloos document te ontwikkelen van de Molukse diaspora in Nederland. Hiervoor wordt in beeld en tekst vastgelegd hoe de postkoloniale generaties binnen deze gemeenschappen in Nederland eruitzien. Veerman, Matahelumual en Vreeswijk gaan op zoek naar de verschillende sub-gemeenschappen die de Molukse diaspora rijk is. Tijdens ontmoetingen bij mensen thuis, komen de makers dichter bij de unieke identiteiten, maar proberen ze daaromheen ook de collectieve Molukse realiteit naar voren te brengen.

Deze fotoserie is een cultureel initiatief in samenwerking met het CBK Rotterdam, Lloydsalon en het Moluks Historisch Museum te Den Haag. Dit om Gemeente Rotterdam met name Delfshaven te introduceren met de Molukse gemeenschap en ook hoe het specifieke stukje Lloydkade een grote rol heeft gespeeld in de Moluks-Nederlands geschiedenis.

 

 

Publicatiedatum: 02/11/2021