Onthulling ‘Bleekneusjes’ van Martin Lodewijk op 19 december


Wie ‘Rotterdam’ en ‘strip’ zegt, zegt Martin Lodewijk. De in 1939 geboren en getogen Rotterdammer groeide uit tot een van de bekendste striptekenaars van Nederland. In opdracht van BKOR ontwierp Lodewijk het kunstwerk Bleekneusjes, ter herinnering aan de Rotterdamse kinderen in de hongerwinter. Het project is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en Matrans Holding/Vervat, in nauwe samenwerking met vastgoedontwikkelaar Leyten en Klunder Architecten. Het werk wordt geplaatst op de gevel van de nieuwbouw aan de Westewagenstraat 62. Door de nauwe samenwerking met Klunder Architecten en Leyten konden wij dit werk integreren op deze specifieke locatie. Met elkaar vieren we daarom ook dit nieuwe pand in het centrum.

Onthulling

De onthulling vindt plaats op maandag 19 december vanaf 16.00 uur.
16.00 uur          Inloop
16.30 uur          Start programma met o.a. welkomstwoord door Allard Leijten van Leyten Vastgoedontwikkeling; Sjoerd Berghuis van Klunder Architecten over het gebouw; Ove Lucas, directeur CBK Rotterdam, over Martin Lodewijk en zijn oeuvre; Gerard Smulders en Hans Vervat geven een toelichting op het project Bleekneusjes van Steef Rietbergen; burgemeester Aboutaleb over de hongerwinter en de bleekneusjes; de onthulling van het beeld door kleindochter Sharon van Vliet en burgemeester Aboutaleb.
17.00                Napraten met hapje en drankje

Over Martin Lodewijk

Martin Lodewijk is al vijfenzestig jaar striptekenaar. Hij groeide op in het naoorlogse Rotterdam met tijdschriften als Robbedoes, Heroic en Tom Poes Weekblad, en zelfs met Amerikaanse comics, die in havenstad Rotterdam gemakkelijk te vinden waren in tweedehandsboekwinkeltjes. Al vroeg ging hij zelf proberen strips te maken, en met succes: al op zeventienjarige leeftijd publiceerde hij cartoons en strips bij het Rotterdamse bedrijf ATH, voor blaadjes (Bolero, Mascotte) en boekjes (Ruimtevaart, Arent Brandt).
Zijn bijdrage aan de stripwereld omvat de alom bekende sciencefictionreeks Storm en scenario’s voor allerhande series in het detective-, avonturiers-, western-, fantasy- en riddergenre. Het meest bekend is hij als auteur van de reeks Agent 327, een strip van hoog niveau, waarin hij bovendien kans ziet zijn diepe liefde voor zijn geboortestad Rotterdam vast te leggen.

Over de bleekneusjes

In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn er in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Gelderland en Overijssel ongeveer 18.000 kinderen uit Rotterdam opgevangen om aan te sterken. Deze zogenoemde ‘bleekneusjes’ vonden bij gastgezinnen in deze provincies een liefdevol, warm nest en kwamen weer op krachten door het voedzame eten. De gastgezinnen uit de noordelijke provincies hebben het verschil gemaakt voor deze Rotterdamse kinderen. De opvang bij deze gezinnen betekende voor deze Rotterdammers letterlijk hun redding om te voorkomen dat ze van de honger, die in Rotterdam rondwaarde, zouden zijn gestorven. In Rotterdam zijn er nog veel ‘kinderen’ die met dankbaarheid aan die periode terugdenken .

Publicatiedatum: 05/12/2022