Martin Lodewijk ontwerpt monument ‘Bleekneusjes’


Wie ‘Rotterdam’ en ‘strip’ zegt, zegt Martin Lodewijk. De in 1939 geboren en getogen Rotterdammer groeide uit tot een van de bekendste striptekenaars van Nederland. In opdracht van BKOR ontwierp Lodewijk het monument Bleekneusjes, ter herinnering aan de Rotterdamse kinderen in de hongerwinter. Het project is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en Matrans Holding/Vervat, in nauwe samenwerking met vastgoedontwikkelaar Leyten en Klunder Architecten. Het kunstwerk wordt geplaatst op de gevel van de nieuwbouw aan de Westewagenstraat 62.

Over Martin Lodewijk

Martin Lodewijk is al vijfenzestig jaar striptekenaar. Hij groeide op in het naoorlogse Rotterdam met tijdschriften als Robbedoes, Heroic en Tom Poes Weekblad, en zelfs met Amerikaanse comics, die in havenstad Rotterdam gemakkelijk te vinden waren in tweedehandsboekwinkeltjes. Al vroeg ging hij zelf proberen strips te maken, en met succes: al op zeventienjarige leeftijd publiceerde hij cartoons en strips bij het Rotterdamse bedrijf ATH, voor blaadjes (Bolero, Mascotte) en boekjes (Ruimtevaart, Arent Brandt).
Zijn bijdrage aan de stripwereld omvat de alom bekende sciencefictionreeks Storm en scenario’s voor allerhande series in het detective-, avonturiers-, western-, fantasy- en riddergenre. Het meest bekend is hij als auteur van de reeks Agent 327, een strip van hoog niveau, waarin hij bovendien kans ziet zijn diepe liefde voor zijn geboortestad Rotterdam vast te leggen.

Publicatiedatum: 25/08/2022