Foto: Otto Snoek

Koningsveldeplein verrijkt met spannende waterkoppen


Zondag 3 oktober om 16.30 uur worden de Gargouilles van het Koningsveldeplein gemaakt door Diederik Klomberg geopend. Kort geleden werden deze sprookjesachtige keramische waterkoppen geplaatst aan het ateliergebouw (van Stichting Kunst Accommodatie Rotterdam ofwel SKAR) op het plein aan de Koningsveldestraat. 

In 2019 namen SKAR en BKOR initiatief om een kunstopdracht te formuleren naar aanleiding van het  gereedkomen van het waterplein aan de Koningsveldestraat. Beide partijen kozen, destijds in samenwerking met de Gemeente, voor een ontwerp van Diederik Klomberg die eerder ook waterobjecten ontwierp. Voor dit ontwerp greep Klomberg terug op de vaak griezelige waterspuwers aan grote kerken. Deze waterspuwers ofwel gargouilles spugen het hemelwater uit wat op de bouwwerken terecht komt. De waterkoppen van Klomberg doen dat ook; met regen stroomt het dakwater van het ateliergebouw via waterpijpen door de verschillende hoofden. Het ene hoofd spuwt via de ogen, het andere via de mond of neus waarna het doorloopt naar het waterbasin verstopt onder het speelplein. Daar blijft het water opgeslagen tot het nodig is in droge perioden.

Diederik Klomberg over zijn werk:

“Sinds we kampen met droogteperiodes en watertekorten ten gevolge van het veranderde klimaat is het noodzakelijk dat we spaarzaam om gaan het beschikbare water. Waar te veel water dreigt in natte tijden dienen we de afvoer te reguleren en het water eventueel op te slaan voor droge periodes.

Water is het meest essentiële element voor het menselijke lichaam. Het voedt, hydrateert, koelt en reinigt. Dagelijks stromen er enkele liters door ons lichaam. Bij deze acht gargouilles komt het water niet alleen uit de mondopening maar ook uit neusgaten, ogen, en oren. Immers bij het huilen of snotteren verlaat het water ook het gelaat. De koppen zijn vervaardigd van mallen die zijn afgegoten van mannelijke en vrouwelijke modellen en krijgen door de vergrote lichaamsopeningen iets karikaturaals.”

Publicatiedatum: 08/09/2021