George Rickey terug


Het kunstwerk met de twee draaiende panelen is enkele jaren weggeweest, het werd in 2012 verwijderd. Hoogbouw zorgde voor meer turbulentie en door het opgehoogde vloeroppervlak rondom het werk bleek het kunstwerk niet meer te voldoen aan de veiligheidseisen: Op het laagste punt waren de panelen nog slechts 2,11 meter van de grond verwijderd en vormde het een gevaar voor langere voorbijgangers. Na langdurig onderzoek door de ingenieurs van de gemeente, de erven Rickey en Sculpture International Rotterdam is het kunstwerk aangepast en  werd het deze week teruggeplaatst op een 55 cm hoge sokkel. Ook werd de fundering van het werk vernieuwd. Inmiddels voldoet het werk weer ruimschoots aan de geldende veiligheidsnormen.

Two Turning Vertical Rectangles
De kinetische sculptuur op het Binnenwegplein werd op het plein geplaatst in 1971. Daarvoor stond het als proefopstelling in de tuin van museum Boijmans van Beuningen. Oorspronkelijk maakten de panelen deel uit van een ambitieus ontwerp voor een twintig meter hoge cascade met acht identieke bewegende vlakke elementen waarlangs water naar beneden stroomde. Dit object was ontworpen voor de Hofpelinfontein. Hoewel dit  grote project werd afgewezen door het toenmalige college van B&W, wilde de winkeliersvereniging het model graag op het Binnenwegplein plaatsen – zij doneerden het werk aan de stad. Zo bleef de cascade onuitgevoerd, maar kon het proefobject voor Rotterdam behouden blijven. Two TurningVertical Rectangles werd op 7 mei 1971 op het Binennwegplein onthuld.

De twee panelen werden in 2014 nog als twee losse onderdelen getoond in de tentoonstelling The Part In The Story Where A Part Becomes A Part Of Something Else bij Witte de With Center for Contemporary Art, in het kader van het onderzoeksproject ‘up close’ van Rotterdams kunstenaarsduo Bik Van der Pol.

Publicatiedatum: 16/04/2015