Foto: Otto Snoek

Herplaatsing Spacebulbs (1965) van Leendert Janzee


In april 2021 verscheen aan de Kralingse Plaslaan een abstract bronzen beeld: een stapeling van vijf holle vormen met openingen die verschillende kanten op wijzen. Grillige vormen zijn het, die je niet duidelijk kunt benoemen en dat is niet zomaar: Spacebulbs is de titel die het in 1965 kreeg van zijn maker, de Rotterdamse beeldhouwer Leendert Janzee (Gouda, 1940 – Rotterdam, 1972). ‘Bulbs’ is te vertalen naar bollen of bloembollen als een soort broedplekken voor aliens zoals in science fiction, een genre dat toen tegelijk opbloeide met de ruimtevaart die design, kunst en mode beïnvloedde. Janzees amorfe ruimte-bulbs zien er organisch uit, maar bevatten ook bruut zichtbare lasnaden als teken van het maakproces – niet die van een boetseerproces zoals gebruikelijk was in beeldhouwkunst tot die tijd, maar de littekens van een constructie in een industriële werkplaats.

Lees hier het volledige achtergrondartikel geschreven door Sandra Smets over Spacebulbs.

Leendert Janzee

De Rotterdamse beeldhouwer Leendert Janzee (Gouda, 1940 – Rotterdam, 1972) volgde de Academie in Rotterdam en studeerde bij Minguzzi aan de Accademia Brera in Milaan. Hij exposeerde zijn beelden in Rotterdam, Toronto en Milaan, waarbij hij heel verschillende stijlen ontwikkelde. In 1964 exposeerde hij abstracte ‘space bulbs’ in de Keukenhof, die voortvloeien uit een meer Wessel Couzijn-achtige stijl, een soort abstracte staalplastieken. Twee jaar later toonde hij bij Galerie Delta pop-artachtige sculpturen, Fall – out Baby, van een grimmige gemuteerde baby met gasmasker. Rond 1967 begon hij zijn ‘meubelstukken’ en daarna kinetische objecten te presenteren in groepsverband in het Stedelijk Museum Amsterdam en Stedelijk Museum Schiedam.

 

Het is te danken aan betrokken bewoners van de Prinses Julianalaan dat Spacebulbs in april 2021, mede dankzij het gemeentelijke project Wijkverrijkers, een tweede leven heeft gekregen en in goede staat opnieuw te bewonderen is.

 

Publicatiedatum: 24/08/2021