Foto: Tim de Weerdt

Herinrichting Eva Cohen-Hartogkade voltooid


De herinrichting van de Eva Cohen-Hartogkade wordt 31 juli in gebruik genomen. Deze kade, waar Rotterdam elk jaar de herdenking bij de ‘Muur’ en het Joods kindermonument houdt, is vergroend en voorzien van een nieuwe bestrating. De nieuwe inrichting bestaat uit een speciaal landschapsontwerp van kunstenaar Martine Herman, die 10.000 unieke stenen heeft geïntegreerd in de looppaden tussen grote groene oppervlaktes met zachtjes wuivende siergrassen. 

De ‘lege’, onbeplante delen van het ontwerp verwijzen naar de lege plekken die in de samenleving zijn ontstaan door de dood van veel Joodse stadsgenoten in de Tweede Wereldoorlog. De 10.000 stenen, afkomstig uit verschillende Nederlandse steden, staan symbool voor de ongeveer 10.000 Rotterdamse Joden die nooit meer zijn teruggekeerd.

De naam van dit nieuwe monument wordt officieel onder elkaar geschreven:
levens
10.000
stenen

Belangstellenden zijn welkom bij de herdenking op zondag 31 juli van 14.00 tot 15.30 uur.

In opdracht van stichting Loods 24 en gemeente Rotterdam heeft BKOR de integratie van de stenen in het landschapsontwerp begeleid. CBK Rotterdam bracht de initiatiefnemer en gemeente Rotterdam in contact met kunstenaar Martine Herman. Zij werd aan het projectteam toegevoegd.

Richard Schrijver en Lennerd Dessé hebben de 10.000 stenen met de hand gelegd en ingegoten. Foto: Frank van Gelderen

Eva Cohen-Hartogkade

Voor de Joodse gemeenschap is de Eva Cohen-Hartogkade het centrum om de Joodse Rotterdammers te herdenken die omkwamen in de oorlog. Sinds 2013 staat er het Joods kindermonument: een halve cirkel met 686 namen van omgekomen kinderen. Ook staat er de ‘Muur’, een stuk omheining van het terrein waar Loods 24 lag. Vanuit die havenloods voerde de Duitse bezetter vanaf 30 juli 1942 Joden weg naar werk- en vernietigingskampen.

Met dank aan Loods24 en gemeente Rotterdam.

Publicatiedatum: 27/07/2022