Foto: Jannes Linders

Feestelijke opening ‘Sash’ van Ron van der Ende op 17 december


Sash van Ron van der Ende is afgelopen zomer geplaatst. Onder begeleiding van de kunstenaar heeft een team het werk gemonteerd aan de gevel van een appartementencomplex op de kop van de Voorschoterlaan. Het werk is gemaakt van kaphout van populieren uit het Kralingse Bos, wat goed is te ruiken na een flinke regenbui. Kijk hier naar de film Sash, een Kralings kunstwerk van Mila van der Ende en haar vader Ron over het maakproces: van boom, naar plank, naar Sash.

De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 17 december 2022 om 15.00 uur op het vernieuwde Voorschoterplein tegenover metrostation Voorschoterlaan. Schrijver en presentator Ernest van der Kwast gaat op straat in gesprek met wethouder Buitenruimte Vincent Karremans, Rens van Overdam van de wijkraad Kralingen, een van de initiatiefnemers Els Leclercq en opdrachtgever namens BKOR Marjolijn van der Meijden. Na de voordracht van een speciaal voor deze gelegenheid geschreven column, gaat Van der Kwast in gesprek met kunstenaar Ron van der Ende. Sash is zijn eerste monumentale kunstwerk in de openbare ruimte van Rotterdam. Lees hier het essay van kunsthistoricus Sandra Smets over Sash en over de kunstenaar.

Het kunstproject is gekoppeld aan de herinrichting van de kop van de Voorschoterlaan, waarvan de oplevering plaatsvindt in november. BKOR trad als opdrachtgever en co-financier op voor dit project, dat mogelijk is gemaakt met financiële bijdragen van het Mondriaan Fonds, Stichting Droom en Daad en Stichting Job Dura Fonds. Met speciale dank aan Woonstad en gemeente Rotterdam.

Publicatiedatum: 07/12/2022