De Phoenix van Ittmann herrijst
Samen met de gemeente Rotterdam en de bewonersvereniging van het gebouw de Herder participeert het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam in de herinrichting van de Zevenhemellocatie; een nieuwe verblijfsplek aan de St Jobsweg. Dit plantsoen is ook de nieuwe plek voor het beeld De Phoenix (1966) van beeldend kunstenaar Hans Ittmann (1914-1972).
Oorspronkelijk werd het beeld ontworpen voor de Jan Prinsschool aan de Blaak, dat echter moest wijken voor de bouw van de Markthal Rotterdam. Bij de nieuwbouw van de school was er geen plek meer voor het beeld. En daarmee dreigde één van de vele bijzondere naoorlogse kunstwerken die Rotterdam rijk is permanent uit het straatbeeld te verdwijnen.
Het herrijzen van de Phoenix
De Phoenix, of Vuurvogel, drukte destijds de herrijzenis of wedergeboorte van het naoorlogse Rotterdam uit. Zo’n wedergeboorte is vandaag ook zichtbaar in het Lloydkwartier: het voormalige havengebied ontwikkelt zich immers tot woongebied. De vier meter hoge stalen sculptuur vormt een welkome aanvulling op de monumentale architectuur, die zo kenmerkend is voor deze plek. Het beeld is markant, stoer en historisch, maar belemmert in zijn nadrukkelijke aanwezigheid niet de doorkijk naar het water. Het geeft een krachtige uitstraling aan het plantsoen én de entree van het Lloydkwartier.
Onthulling van de Phoenix – programma
Op dinsdag 17 december jl. werd de gerestaureerde feniks op zijn sokkel geplaatst door de firma Van Campenhout. Karen Bebelaar (portefeuillehouder van de deelgemeente Delfshaven) zal in aanwezigheid van betrokken partijen de herplaatsing inluiden.
Hans Ittmann
De Amsterdamse kunstenaar Hans Ittmann (1914-1972) besloot een dag voor zijn notarisexamen in 1941 dat hij liever beeldend kunstenaar wilde worden. Deze beslissing zou leiden tot een zeer divers oeuvre van reliëfs, keramisch kleinplastiek en vrije sculpturen. Kort na de oorlog reisde Ittmann af naar Parijs. Hier leefde hij van een beurs van de Franse overheid en ging in de leer bij Ossip Zadkine. Zoals veel tijdgenoten onderzocht Ittmann verschillende vakgebieden: als schilder, tekenaar, graficus en beeldhouwer. Zijn ontwerp De Phoenix werd in opdracht van architect Kloos en het bureau Van Tijen-Boom-Posno speciaal voor het scholencomplex bij de Jan Prinsschool ontworpen en in 1966 geplaatst.