Foto: Fwdekieviet via Wikipedia

CBK Rotterdam x Rotterdam Art Week 2023


Tijdens Rotterdam Art Week (8-12 februari 2023) staat de stad in het teken van hedendaagse kunst en vinden er verschillende evenementen plaats. CBK Rotterdam draagt met een financiële bijdrage of inhoudelijke ondersteuning bij aan de onderstaande evenementen en tentoonstellingen.

Radio Paleis Maashaven live vanaf Art Rotterdam

Op donderdag 9 februari tussen 15 en 18 uur zendt Radio Paleis Maashaven live uit vanaf het Sculpture Park op Art Rotterdam. Het project is een samenwerking tussen CBK Rotterdam en Operator Radio waarin de stad centraal staat. Het programma bestaat uit gesprekken met kunstenaars, over kunstwerken in de Rotterdamse openbare ruimte en over projecten waarin de stedelijke cultuur onder de loep wordt genomen in de meest brede zin van het woord. De uitzending is live te beluisteren op Art Rotterdam en online via operator-radio.com.

Sculpture Park

Nieuw dit jaar tijdens Art Rotterdam is Sculpture Park, een presentatie van dertien grootschalige kunstwerken. Ove Lucas, directeur CBK Rotterdam en Sculpture International Rotterdam, selecteerde samen met Saskia van Kampen (conservator Museum Boijmans Van Beuningen) en Tom Postma (creative director Tom Postma Design) de volgende kunstenaars: Atelier Van Lieshout, Caroline Coolen, Delphine Courtillot, Niels van Bunningen, Leendert Van Accoleyen, Esther Kokmeijer, Norman Dilworth, Krijn de Koning, Hadrien Gerenton, Indrikis Gelzis, Lara Almarcegui en Jan Eric Visser.

About A woman

Van 9 t/m 12 februari organiseert about A woman een expositie op de Kop van Zuid (Wilhelminakade 701) waarin de vrouw centraal staat. Alle tentoongestelde kunst is gemaakt door professionele Rotterdamse beeldend kunstenaars die zich identificeren als vrouw. De kunstwerken zijn te koop voor €150 per stuk, waarvan €50 wordt gedoneerd aan kinderen in het zwaar getroffen Oekraïne via de stichting Breath Care For Kids. De opening vindt donderdag 9 februari plaats van 15-17 uur. Op de overige dagen is de expositie geopend van 11-19 uur.

Works That Scare My Dog / Domas van Wijk

Domas van Wijk is gefascineerd door de steeds meer vervagende scheidslijn tussen mens en techniek. Als kunstenaar ziet hij zichzelf als bemiddelaar tussen publiek en machine, waarbij hij op zoek gaat naar het nieuwe en onverwachte. In zijn solotentoonstelling Works That Scare My Dog, vanaf 11 februari te zien in galerie Joey Ramone, toont Van Wijk nieuwe 3D-ontwerp- en printtechnieken. Ervaringen die hij hiermee opdeed tijdens zijn O&O-onderzoek Chasing the autonomous spell worden hierin verwerkt. Ook zijn eerdere installatie Woestijnroos te zien, waarin hij onderdelen en esthetische elementen verving voor nieuwe 3D-geprinte voorwerpen. De tentoonstelling opent zaterdag 11 februari van 20-22 uur en is te zien tot 1 april 2023.

Open ateliers Ackerdijksestraat / Mirjam Somers

Op zaterdag 11 en zondag 12 februari openen diverse kunstenaars hun ateliers aan de Ackerdijksestraat 20. Een van hen is Mirjam Somers, die in haar studio een glimp van haar nieuwe onderzoeksproject Silent Sirens toont. Met maquettes, 3D-animatie in samenwerking Petros Mouisios en Zara Olsson en een soundscape van Charly Rest. Silent Sirens komt mede tot stand dankzij de O&O-bijdrage van CBK Rotterdam. Vanaf 10 uur ben je welkom!

iCOON / Cindy Bakker, Sil Krol en Quinda Verheul

iCOON, een museale kunstruimte voor moderne kunst in vormgeving in Hoek van Holland, vroeg de Rotterdamse kunstenaars Cindy Bakker, Sil Krol en Quinda Verheul om gedurende de Art Rotterdam Week op locatie een kunstwerk of object te maken. Kom tussen 8 en 12 februari langs om de kunstenaars live aan het werk te zien. iCOON is gevestigd in een voormalige munitiebunker, op een centrale plek in de duinen tussen de Waterweg en de Noordzee.

Color Walks / Maike Hemmers

Met het onderzoek Color as Landscape verkent Maike Hemmers hoe zij met kleur niet alleen haar lichamelijke en mentale toestand kan uitdrukken, maar ook de toestand van haar omgeving. Welke informatie en betekenis ligt besloten in de kleur van flora en fauna, mineralen, stenen en metalen? Als onderdeel van dit project organiseert Hemmers vier Color Walks op het Brienenoordeiland. De laatste twee wandelingen vinden plaats op vrijdag 10 februari (Blue Walk van 14-16 uur) en zaterdag 11 februari (Red Walk van 14-17 uur). Deelname is gratis, het aantal plekken is beperkt. Enthousiast? Op het Instagram-account van Hemmers vind je meer informatie en kun je laten weten dat je graag meewandelt.

Twee tentoonstellingen in TENT Rotterdam

There‘s no party so noisy as the one you‘re not invited to laat zien hoe de geluidscultuur in de stad sinds de negentiende eeuw is bepaald door specifieke mechanismen om gewenst van ongewenst geluid te onderscheiden. De kunstwerken, voorwerpen en beleidsdocumenten in de expositie maken duidelijk hoe daarbij dominante manieren van luisteren—zoals wit luisteren, gefortuneerd luisteren en luisteren zonder gehoorbeperking—als norm worden gehanteerd en worden gehandhaafd met een scala aan bureaucratische procedures en beleidsinstrumenten. Van bordjes tegen zingen in publieke gelegenheden tot verordeningen tegen populaire volkse muziekinstrumenten; van een registratieformulier dat het getoeter bij Turkse trouwstoeten moet reguleren tot het beleid om tieners met behulp van een ultrasone pieptoon te weren van publieke plekken. Deelnemende kunstenaars: Gilles Aubry, Concrete Blossom, Angeliki Diakrousi, Effi & Amir, Serene Hui, Cengiz Mengüç en Santiago Pinyol.

Material Memory zoekt in de tastbare en materiële wereld naar de werking van herinnering. De groepstentoonstelling haakt in op de perceptie dat alles in de materiële wereld – of het nu gaat om water, lichamen, voorwerpen of gebouwen – herinneringen in zich draagt, omdat alles voortvloeit uit onderlinge afhankelijkheid. Deelnemende kunstenaars: Tuan Andrew Nguyen, Cihad Caner, Hannah Dawn Henderson, Clementine Edwards en Kari Robertson.

Free Friday Night Art Walk

Wandel vrijdag 10 februari mee met de Free Friday Night Art Walk met speciale gast wethouder van Cultuur Said Kasmi. Deze bijzondere gratis kunstwandeling sluit aan bij de Kunstavond XL tijdens de Rotterdam Art Week 2023. De route laat Rotterdam zien door de ogen van onze speciale gast. Onder leiding van kunstgids Anne-Marie Ros reflecteren we op de kunstkeuze en praten we over het professionele leven van de wethouder. Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je daarom vooraf aan via tours@artindexrotterdam.nl. Daarna ontvang je een bevestigingsmail met de start- en eindlocatie.

Publicatiedatum: 23/01/2023