Foto: Aad Hoogendoorn

Beweging op het Kleinpolderplein


De museumzaal aan het Kleinpolderplein kreeg deze maand twee nieuwe kunstwerken uit Project Polderlaan (1999) en leende het beeld Zonnehoofd (1963) uit aan Amsterdam.

Continue beweging op Kleinpolderplein is normaal sinds de oplevering in 1970 van dit enorme verkeersplein met snelwegen dwars door Overschie heen. Sinds 2011 werd dit gebied na herinrichting een vernuftig stukje stad bestaande uit waterberging en een museumzaal in één van deze wateropvangplekken onder de A13.

De beelden in het gedroomde Kleinpolderpark, verloren hun plek in de stad. Vanaf de wederopbouwperiode zijn ze gemaakt en geplaatst, maar met de verandering van de stad verloren ze hun plek, en soms hun betekenis. Op deze curieuze plek krijgen deze kunstwerken opnieuw waardering en soms gaan ze daardoor weer aan de loop.

Zonnehoofd
Zoals Zonnehoofd  (1963) van Carel Kneulman (1915 – 2008).  Tijdens een zoektocht door Vereniging Wonen Willemspark en de Gemeente Amsterdam viel het oog op dit sculptuur en vroegen BKOR & Stichting Werkgemeenschap Kleinpolder om bruikleen voor een waardige plan.

In het plantsoen van het Emmaplein richten zij een beeldentuin in op initiatief van de Vereniging Wonen Willemspark. In het plantsoen plaatsen zij beelden van het kunstenaarscollectief Groep A’dam. Een groep kunstenaars die in de jaren vijftig dé pioniers waren van abstracte beeldhouwkunst. Het inrichten van het plantsoen met de beelden is een eerbetoon aan de vijf kunstenaars Carel Kneulman (1915-2008), Wessel Couzijn (1912-1984), Ben Guntenaar (1922-2009), Shinkichi Tajiri (1923-2009) en Hans Verhulst (1921-2005).

Sebastiaan Capel (stadsdeelvoorzitter), Yteke Spoelstra (architectuur- en kunsthistoricus) en Willem Koster (voorzitter Vereniging Wonen Willemspark) onthullen op 19/12/2019 onder andere Zonnehoofd  aan plantsoen Emmaplein.

Zes koeien van Project Polderlaan
In overleg met kunstenaar Joe Cillen zijn twee van zijn zes koeien van Project Polderlaan (1999) gespaard gebleven en prachtig opgeknapt geplaatst in de Museumzaal.

Door een herinrichting aan de Polderlaan in Bloemhof-Feijenoord moesten deze zeer beschadigde kunstwerken wijken. Van oorsprong bestond Project Polderlaan uit zes stalen lichtbakken in metalen frames en waren gesitueerd in het verlengde van een winkelboulevard. Op het glas stonden zes koeienrassen afgebeeld en trokken een relatie naar landen van mensen woonachtig in Feijenoord.

Joe Cillen (Paal, 1945), voormalig schipper, is een conceptueel kunstenaar, die zich zowel via installaties als schilderkunst uitdrukt. Hij werkt al enkele decennia aan het plan ‘MS Noordereiland’, waarbij hij het eiland beschouwt als een groot motorschip.

lees meer over Kleinpolderplein – museum voor verweesde beelden

Publicatiedatum: 19/12/2019