Onthulling

28/11/2015
Diergaardesingel

Zebra in de Nesten


Zebra in de Nesten is een nieuw kunstwerk van Herman Lamers dat deze maand zichtbaar wordt aan het Diergaardesingelplein in Rotterdam. Het werk bestaat uit vier grote aluminium ooievaarsnesten met een levensgrote zebra op één daarvan. De nesten hebben geïntegreerde lichtarmaturen en worden geplaatst bovenop speciale palen van de gemeente, daardoor geven de beelden ’s avonds een sfeervolle verlichting aan het heringerichte Diergaardesingelplein in het centrum.

Het kunstwerk van Herman Lamers verwijst naar de tijd dat de Diergaarde Blijdorp aan de centrumkant van het spoor lag. Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland stond het hoofdkantoor van de Diergaarde op de kop van de Kruiskade en Diergaardesingel. De zebra zat letterlijk in de nesten, refererend aan de dieren die door het bombardement vrij losliepen. Zebra’s graasden aan de Diergaardesingel en een zeeleeuw was in de Westersingel terecht gekomen, zo gaat het verhaal.

Zebra in de Nesten wordt op 28 november, om 17 uur onthuld aan het Diergaardesingelplein.

De werken werden op initiatief van de Alliantie West Kruiskade en in opdracht van BKOR, een programma van CBK Rotterdam, gemaakt om het heringerichte pleintje aan de Diergaardesingel te bekronen. Eerder werd het pand aan het Kruisplein van architectenbureau Mecanoo zodanig aangepast dat het onderdeel is geworden van het Diergaardesingelplein erachter. Stadsontwikkeling richtte het plein opnieuw in met meer groen en zitjes en op korte termijn vestigt Biergarten hier een horecagelegenheid.

BIZ Gebruikers West-Kruiskade e.o. neemt na oplevering het totale kunstwerk in eigendom en zal zorg dragen voor het onderhoud van Zebra in de Nesten. De realisatie wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en een bijdrage uit het EFRO van de EU.

Mede mogelijk gemaakt door:

flag_yellow_low      GR#L1

Logo Woonstad Rotterdam        logoAWK_formaten-01