foto BKOR archief

Wandeling

19/10/2024

Zaden, wortels en waterstromen: een wandeling in de omgeving van ‘De verzonken fontein in ruste’


In 2005 heeft beeldend kunstenaar Hans van Lunteren het kunstwerk De verzonken fontein ontworpen naar aanleiding van de indrukwekkende bodemsanering die in Kralingen plaatsvond tussen 1994 en 2000 op het terrein van de voormalige gasfabriek. De ondergrondse fontein, op de hoek van de Eikenpage en Vredenoordlaan, is ontworpen als een zichtbaar en hoorbaar beeld van het gezuiverde grondwater. Tot 2023 werd het grondwater opgepompt en gezuiverd, maar inmiddels is de verontreiniging van de grond opgelost en stroomt er geen water meer naar het kunstwerk.

Om de ingrijpende bodemsanering in het collectieve geheugen van de wijk te laten voortbestaan, laat Van Lunteren het kunstwerk een nieuwe fase ingaan: vanaf nu als De verzonken fontein in ruste (2024). De fontein wordt teruggegeven aan de natuur en wordt een bron voor mossen, varens en andere planten. De natuur krijgt vrij spel en de put kan zacht vergroenen.

Wandeling met Hans van Lunteren en Ienke Kastelein

Om de nieuwe fase van het kunstwerk in te luiden heeft BKOR aan kunstenaars Hans van Lunteren en Ienke Kastelein gevraagd een wandeling te ontwikkelen. Zaterdagochtend 19 oktober nemen de kunstenaars je mee op een zoektocht naar de gelaagdheid van de wijk: hoe zie, hoor en voel je aanwezigheid van het ondergrondse leven? We gaan op zoek naar de spontaan opkomende natuur en onderzoeken hoe deze is verweven met de stedelijke omgeving. De wandeling geeft een andere blik op ogenschijnlijke vanzelfsprekendheden en wat dit met jou doet. We gaan bijzonderheden ontdekken in een alledaagse omgeving en het verschil beleven tussen het ontworpen groen en het spontaan opkomende groen.

Datum zaterdag 19 oktober
Tijd van 11 tot 12.30 uur
Startpunt De verzonken fontein in ruste, Eikenpage 43
Deelname is gratis
Meld je aan via n.post@bkor.nl

Over de kunstenaars

Hans van Lunteren (1945) woont en werkt in Utrecht en doorliep de kunstacademie in Den Bosch. Als beeldhouwer en conceptueel kunstenaar gaat hij met zijn concepten vooral in op de inhoudelijke relatie die het werk aangaat met de omgeving waarin het is gesitueerd. Hij gaf les aan de kunstacademie in Kampen en is een veelgevraagd kunstenaar voor ontwerpen in de openbare ruimte. Sinds een hoveniersopleiding van 2005-2009 is hij zijn opdrachten gaan uitbreiden met groen en omgevingsvormgeving.

Ienke Kastelein (1956) woont en werkt in Utrecht. Zij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en bekwaamde zich daarnaast in de fotografie. Tegenwoordig werkt zij als interdisciplinair kunstenaar met relationele praktijken zoals wandelen, zintuiglijk onderzoek en verzamelingen. Zij presenteert haar interactieve werk in zowel Nederland als daarbuiten. Werk van haar is opgenomen in onder andere de collectie van het Centraal Museum. In 2012 won zij de Boellaardprijs.