logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Cosima von Bonin -The-Idlers Playground foto: Jannes Linders

Z-Files XL – Kunst! Hoezo dan?

Z-Files: 17/12/2019
Locatie: 't Klooster

Op dinsdagavond 17 december vindt de tweede Z-Files XL plaats, dit keer in ’t Klooster op het Afrikaanderplein. De avond is vooral gewijd aan kunst op de Rotterdamse zuidoever.

Deze Z-Files kijkt naar kunst in drie buurten op Zuid: Afrikaanderwijk, Tarwewijk en Bloemhof. Vooral in deze jaren van snelle veranderingen en toenemende belangstelling van alle kanten voor deze drie wijken rond de Maashaven, met alle gevolgen van dien, vinden wij het belangrijk om te kijken welke rol kunst speelt, kan spelen of zelfs zou moeten spelen in dit proces en in het behoud van het karakter van de buurten, nu en in de nabije toekomst.

Waarom raakt een kunstwerk?
Er komen tien personen aan het woord. Uitgangspunt voor de vertellers is de vraag waarom en waardoor een kunstwerk je raakt. We zijn benieuwd naar het proces dat zich afspeelt tussen kunstwerk, kijker en plek. Elke spreker wordt gevraagd één kunstwerk binnen 7 minuten onder de loep te nemen. Het kan gaan om een kunstwerk dat op Zuid staat, of volgens de spreker op Zuid zou moeten staan.

Rotterdam Zuid, van boerenzij tot smeltkroes
Behalve luisteren kan er ook worden gekeken. We vertonen delen uit de serie Rotterdam Zuid, van boerenzij tot smeltkroes, die zowel de geschiedenis als de publieke ruimte van Rotterdam-Zuid uitlicht. De serie, samengesteld door Perry Boomsluiter en Eelco Romeijn, vertelt over hoe zes wijken in Rotterdam-Zuid tot ontwikkeling kwamen en toont de bijzondere gebouwen, straten, pleinen, dijken en havenbekkens met verhalen van bewoners.

10 Sprekers:

  1. Kris Dittel
  2. Raluca Croitoru
  3. Indirah Tauwnaar
  4. Zoë Cochia
  5. Gilbert van Drunen
  6. YMP -Young Mich Poetry
  7. Joany Muskiet
  8. Sandra Smets
  9. Harriet Duurvoort
  10. Jeanne van Heeswijk

 

Praktische informatie

Iedereen is welkom op dinsdag 17 december in ’t Klooster op het Afrikaanderplein

Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Het programma is doorlopend, van 17.00 tot 20.00 uur.

Boek hier uw gratis ticket(s)

 

’t Klooster
Afrikaanderplein 7

Tijd: 17 december 5 – 8 uur

Gratis toegang

 

 

 

Z-Files

Met de series Z-Files wil CBK Rotterdam de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam onder de aandacht brengen en actuele ontwikkelingen in de stad belichten.

Deze Z-Files wordt georganiseerd door CBK Rotterdam / Sculpture International Rotterdam i.s.m. ’t Klooster.

Paleis Maashaven

De titel van deze Z-Files verwijst naar het project Paleis Maashaven: in mei 2020 organiseert Sculpture International Rotterdam Paleis Maashaven; een programma over en met beeldende kunst op Zuid, met een internationale tentoonstelling in het House of Urban Arts en buurtprogramma’s in de drie wijken rondom metrostation Maashaven.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office