logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Still uit ‘De Wesp en het Weer’ (2019, ‘19) door Robin Vanbesien

Z-Files #26 De Wesp en Het Weer

Film, Gesprek: 27/02/2020
Locatie: 't Klooster

Over activisme als poëzie en poëzie als activisme

Met M’Hamed El Ouali, Norah Karrouche, Zaïre Krieger, Robin Vanbesien, Zoe Cocchia, Ibrahim Alaoui, Carina Fernandes en Demy Koetsier praten we aan de hand van gedichten van jongeren uit de film De Wesp en Het Weer over het huidige sociale en politieke klimaat van zowel Brussel als Rotterdam.

27 februari staat Z-Files #26 in het teken van de film De Wesp en Het Weer van Robin Vanbesien. Na de filmvertoning praten we over politiek en de verbeeldingskracht van jongeren, aan de hand van de gedichten geschreven in Rzoezie, een voormalig jeugdcentrum in Mechelen, België.

De film van Robin Vanbesien uit 2019 gaat over de geschiedenis van het jeugdcentrum Rzoezie in Mechelen (België). Het centrum werd opgericht door en voor jongeren van Marokkaanse en Amazigh afkomst. De jongeren in de film richtten zich op zelfpedagogiek en zelforganisatie: bottom up en van binnenuit. Rzoezie handelde vanuit de zorg voor het verkrijgen van gelijke burgerrechten en werd later in 2006 onder politieke druk hervormd. De film neemt de poëzie van de jongeren in Rzoezie als uitgangspunt, en stelt de vraag hoe de gedichten vandaag klinken: in het huidige sociale en politieke klimaat van België, Vlaanderen, maar evengoed in dat van Rotterdam en Nederland?

Enkele van de oorspronkelijke auteurs (M’Hamed El Ouali, Abdelhay Ben Abdellah) en hedendaagse dichters (Samira Saleh, Mathieu Charles, Post Collective) gidsen ons in de film door de collectie gedichten.

Vanbesien’s uitgangspunt is dat de poëzie van de jonge auteurs in Rzoezie niet los gezien kan worden van de sociale strijd waarin de jongeren zich engageren. Net zoals Mechelen en Vlaanderen, heeft Rotterdam vandaag de dag nog altijd structureel te maken met institutioneel en alledaags racisme (in wijken en scholen, etnisch profileren, politiegeweld, ongelijke kansen op de arbeidsmarkt, in woningbeleid). Wat is de rol van poëzie in het licht van een dekoloniserend verzet? Kunnen we de sociale en politieke verbeelding van een grass roots zelforganisatie ook als een poëtische kracht leren zien?

De film biedt deze avond een opstap naar een uitgebreid gesprek tussen diverse sprekers publiek. Aan de hand van de gedichten die aan bod komen in de film, nemen de sprekers een stelling in, waar het publiek en de respondenten op kunnen reageren.

🗣 Sprekers: M’Hamed El Ouali, Norah Karrouche, Zaïre Krieger, Robin Vanbesien.
🗣Respondenten: Zoe Cocchia, Ibrahim Alaoui, Carina Fernandes, Demy Koetsier

PRAKTISCHE INFO
➡️ Donderdag 27/02/202
📍 Verzamelgebouw ‘Klooster
🕐 19:30 inloop, 20:00 start
💸 Gratis, wel even aanmelden

Z-Files is een serie talkshows, tours, workshops, debatten en/of films van de twee programma’s kunst en publieke ruimte van CBK Rotterdam. Z-Files stelt de rol en dilemma’s van kunst en kunstwerk in de publieke ruimte aan de orde. De Z-Files op Zuid zijn deel van het langdurige programma Paleis Maashaven in en met de drie wijken Tarwewijk, Bloemhof, Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid. Taal en vertalen zijn de grondslagen van Paleis Maashaven.

 

 

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office