Z-Files

13/06/2019
MONO

Z-Files #24 – kunst en de stad


Graag nodigen we u uit voor de 24e editie van Z-Files, kunst en de stad

Op 13 juni aanstaande staat Z-Files #24 in het teken van de transformatie van de voormalige gevangenis aan de Noordsingel tot een bijzonder woongebied: Tuin van Noord. Z-Files zijn lezingen, presentaties en excursies die CBK Rotterdam (BKOR en Sculpture International Rotterdam) organiseert over kunst en de stad. Deze editie van Z-Files gaat over de Tuin van Noord én over hergebruik van materialen in kunst en architectuur. Presentator Ingeborg Absil gaat in gesprek met tien beeldend kunstenaars: wie zijn zij, wat maken ze en welke visie hebben ze op hergebruik?

Vastgoedontwikkelaar HD Groep wil – na oplevering van de woningen in de Tuin van Noord – een kunstwerk nalaten in de tuin van het wooncomplex, waarbij één kunstenaar wordt gevraagd gebruik te maken van het sloop- en restmateriaal uit de voormalige gevangenis. Na een open oproep van HD Groep aan kunstenaars om een kunstwerk in de publiek toegankelijke tuin van de voormalige gevangenis te realiseren, kwamen veel enthousiaste reacties binnen. Uit deze reacties werden samen met BKOR tien beeldend kunstenaars geselecteerd en benaderd.

Deze tien kunstenaars presenteren tijdens deze Z-Files hun ideeën over hergebruik van materialen en mogelijke kunst in de Tuin van Noord. Uiteindelijk wordt één van hen gekozen een kunstwerk te realiseren. Op deze avond willen we de verscheidenheid van disciplines laten zien en iedereen kennis laten maken met de manier waarop kunstenaars meedenken over de vormgeving van de stad en over hergebruik.

Programma

Wanneer: donderdag 13 juni 2019
Waar: MONO, Vijverhofstraat 15 (het ‘Gele Gebouw’)
Toegang: gratis

Inloop: 15.30 uur

16.00 Start van het programma met onder andere welkomstwoord van Siebe Thissen (CBK Rotterdam/hoofd BKOR), HD Groep en presentaties van de volgende kunstenaars: Eddy Kaijser, Nora van Krimpen, Tom l’Istelle, Luuk Smits, Olivier Scheffer, Jan Eric Visser
17.10 Pauze
17.25 Presentaties van kunstenaars: Madeleine Berkhemer, Kamiel Verschuren, Laura Ubachs, Wout Rockx
18.05 Borrel

We ontmoeten je graag op 13 juni!

Z-Files  is hét publieksprogramma van Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR). Rotterdam heeft een geweldige traditie waar het gaat om kunstwerken op straat. En iedereen heeft wel een mening over een kunstwerk. Zo hoort het ook! Z-Files ontstond uit de commotie rondom een mogelijke verplaatsing van Zadkine’s de Verwoeste Stad naar het stationsplein. Inmiddels zijn we heel wat edities verder. Steeds stellen we een bestaand of aankomend kunstwerk in de stad aan de orde. En dat doen we op een locatie in de nabijheid van dat werk.