Foto: Jannes Linders

Z-Files

15/03/2018
De Bijenkorf

Z-Files #21: Gabo en de stad, toen en nu


“zo’n radicaal modern beeld in de openbare ruimte neerzetten, dat was een regelrechte stunt.”

De Bijenkorf en Sculpture International Rotterdam organiseren samen de 21e editie van Z-Files, Kunst en de Stad: Gabo en de stad, toen en nu op donderdag 15 maart vanaf 19:30 uur in restaurant La Ruche in de Bijenkorf.

‘De Gabo’
In 1957 werd de nieuwe Bijenkorf van de architect Marcel Breuer onthuld, samen met het het kunstwerk van Naum Gabo. Deze Russisch Amerikaanse kunstenaar maakte het werk in opdracht van de Bijenkorf en in nauw overleg met de architect. Na de lang verwachte restauratie van De Bloem of Het Ding, is het kunstwerk nu weer in ere hersteld. Om dit te vieren organiseert de Bijenkorf in samenwerking met Sculpture International Rotterdam deze bijzondere bijeenkomst voor liefhebbers van dit Rijksmonument. De Gabo wordt gezien als een mijlpaal in de na-oorlogse wederopbouw van Rotterdam en in de moderne beeldende kunst.

Z-Files #21
Tijdens deze Z-Files geeft kunsthistorica Patricia van Ulzen een lezing. Daarin gaat zij niet alleen dieper in op de sculptuur van Naum Gabo zelf, maar ook op de omstandigheden en de mensen die het mogelijk maakten dat dit bijzondere beeld er kwam. De restauratie van het kunstwerk werd begeleid door de restauratiespecialist drs. Pier Terwen (Terwen Consultancy). In een korte presentatie zal hij ingaan op het restauratieproject van het werk van Naum Gabo, waarin steeds werd afgewogen hoe de authentieke uitstraling van het object van Naum Gabo kon worden hersteld. Terwen zal ook ingaan op het feitelijke verval dat aanleiding gaf tot de restauratie. De andere sprekers zijn Eric van den Elshout (de Bijenkorf), Dees Linders (Sculpture International Rotterdam) en Paul van de Laar (Museum Rotterdam).

Deze Z-Files is gratis, maar aanmelden is verplicht. Op vertoon van uw ticket (op uw telefoon of uitgeprint) krijgt u toegang tot de lezing.