Z-Files

04/06/2016
Kriterion

Z-Files #16: Gaten in de muur


Groothandelsgebouw, bovenaan De Trap.
Aanvang: 15:45 uur
Gratis tickets zijn te reserveren via de volgende link

Met trots presenteert BKOR (CBK Rotterdam) in samenwerking met het AFFR op zaterdag 4 juni de film Gaten in de muur van Jan Dirk Schouten, in de 16e editie van de Z-Files-reeks. De film gaat over de bijzondere samenwerking tussen kunstenaars en architecten in de wederopbouwperiode. De première van deze film vindt plaats op een unieke locatie, namelijk in Kriterion Rotterdam, het pop-up filmhuis bovenin het Groothandelsgebouw.

De traptreden zijn er dan ook niet alleen om boven te komen, maar vooral om van het uitzicht te genieten. Dat kan bovenop het Groothandelsgebouw, dat tijdelijk wordt ingericht als uitkijkpost over de stad. Daar gaat ook de voormalige bioscoop Kriterion tijdelijk open voor een gevarieerd aanbod aan films, debatten en voorstellingen.”
Van 4 juni t/m 8 juni is er een filmvijfdaagse. De première van Gaten in de muur vindt plaats op de eerste dag. Loop eerst het gebouw in en sla rechtsaf, neem dan nog een kleine trap naar het auditorium.

Programma Z-Files #16
Z-Files #16 begint met een gesprek tussen Jord den Hollander (architect, filmmaker en oprichter van het AFFR) en de maker van de film, Jan Dirk Schouten (architect, Schouten Architecten). Daarna wordt de film Gaten in de muur vertoond, deze duurt 100 minuten.

Over Gaten in de muur
Na de oorlog, in de jaren van karigheid, woningnood, gebrek aan middelen en grondstoffen, zochten kunstenaars opnieuw naar een eenheid in kunst en architectuur. Het was een bloeitijd, met nieuwe samenwerkingen tussen kunstenaars en architecten. In de jaren 60 raakten zij teleurgesteld en werd de zoektocht naar eenheid het liefst vergeten. In de film Gaten in de muur (100 minuten) vertellen zes plekken in Rotterdam de vergeten verhalen van kunstenaars en architecten die samen streefden naar een betere wereld. Gaten in de muur staat ook stil bij de vraag waarom we ons zo moeizaam verhouden tot ons recente verleden.

Onderzoek, filmplan en regie: Jan Dirk Schouten
Montage: Jaap de Goede
Geluidsnabewerking: Charly van Rest
Beeldcorrectie: Laurent Fluttert
Filmcoach: André Schreuders

De film werd financieel mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de gemeente Rotterdam en CBK Rotterdam

Z-Files, Kunst en de stad
De CBK Rotterdam programma’s BKOR en Sculpture International Rotterdam werken intensief samen om de publieke ruimte Rotterdam te versterken en te vernieuwen. Zo organiseren zij regelmatig Z-Files (met de Z van Zadkine) over kunst en de stad waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen door middel van lezingen, presentaties en excursies. Doel van het programma is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het belichten van actuele ontwikkelingen in de stad.

Dit programma is onderdeel van Rotterdam viert de stad!

RVDS_Logo_NL_B_05_Jpeg