logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Text mining en experimentele schrijfmachines

Writing with Alternative Intelligence

Workshop: 17/11/2017 - 19/11/2017
Locatie: Frankfurt

In 2016 ontving Manetta Berends een O&O-bijdrage voor de ontwikkeling van het project Writing with Alternative Intelligence.

Text mining is de techniek die wordt gebruikt om informatie te winnen uit een grote collectie tekstuele data, door gebruik te maken van modellen en algoritmes die patronen herkennen in deze data. Deze techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt in wetenschappelijk onderzoek, bij de opsporing van criminelen en voorkomen van terrorisme, in online beveiligingssystemen, email-spam filters, zoekmachines, automatische nakijksystemen op scholen, of op vacaturesites.

In haar project Writing with alternative intelligence wil Manetta Berends deze mining processen ervaarbaar maken aan de hand van experimentele schrijfmachines, om zo te verbeelden hoe zo’n systeem gebruik maakt van de menselijke taal. Hierbij legt ze de nadruk op de poëtische aspecten en de grillige karakter eigenschappen  van dit heel technische proces. De resultaten van haar onderzoek zal ze testen tijdens verschillende tekst mining workshops. De eerstvolgende workshop geeft Berends tijdens het evenement Digital <dis>Orders, 17 – 19 november in Frankfurt. Meer informatie over de kunstenaar en dit project is te vinden op haar website, I could have written that.

De deadlines voor de Ontwikkeling- en Onderzoeksregeling van 2018 worden eind dit jaar bekendgemaakt.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office