tentoonstelling

12/09/2019 — 15/09/2019
WORM

WHO AM I BECOMING?WHO AM I BECOMING?’ NATALIA PAPAEVA (RU/NL)

Tentoonstelling opening van WORM zomerresidentie in samenwerking met Yasunori Kawamatsu (JP)

Kunstenares Natalia Papaeva verzorgt in 2019 de Zomerresidentie in WORM met haar project ‘Who am I Becoming’ in onze S/ash Gallery, waar ze in juli en augustus werkt. De resultaten worden vandaag vertoond, na enkele momenten afgelopen zomer waarop het project ook publiekelijk toegankelijk was.

Natalia’ over Who am I Becoming: “Ik ben een Rotterdamse kunstenaar die afkomstig uit Siberie. In Rotterdam ben ik een immigrant. Mijn werk was tot nog toe geheel verbonden met mijn Siberische afkomst. Daar zit een spanningsveld dat ik onderzoek -samen met de Japanse kunstenaar Yasunori Kawamatsu en nog vijf anderen -allemaal immigranten die in Rotterdam leven. Politiek gezien heeft de immigrant het moeilijk, het idee dat integratie moeizaam, zo niet onmogelijk is, overheerst. Het gaat daarmee om een pijnlijk proces rondom achterlaten wie je bent, of dacht te zijn, en het accepteren van nieuwe regels. Nieuwkomers zo een gevecht met zichzelf en met hun omgeving, rondom de kernvraag: hoe wordt je een Rotterdammer?”

Who am I Becoming is een project dat steunt op performance, interviews en de eeuwenoude Japanse Kintsugi filosofie, die is gefocust op de techniek rondom het herstellen van gebroken objecten, waarbij opgelopen schade en het herstel daarvan gelden als een inherent onderdeel van objecten, en niet als iets om te verbergen. Weerbaarheid staat daarbij centraal, ook in filosofische zin: iedereen moet in het leven zien om te gaan met traumatische ervaringen, met leren van negatieve ervaringen omdat juist daarmee de unieke persoonlijkheid wordt geschapen. Met Who am I Becoming geven we om die reden de ruimte en de tijd aan immigranten: om op een zinvolle manier het heden in Rotterdam en het verleden elders met elkaar te verbinden -analoog aan de wijze waarop volgens de Kintsugi filosofie kapotte stukken aan elkaar worden gezet. Het gaat daarmee om een helend proces rondom verleden, heden en toekomst van de deelnemers.

Participants: Larissa Monteiro, Nash Caldera, Hugo Lopez, Marichèl Boyé, Johan

Who am I Becoming neemt vanavond de vorm aan van een video installatie in de S/ash Gallery, met een speciale bijdrage van de Chinese, in Nederland levende kunstenaar Jiajia Qi.

Biografie Natalia Papaeva
Natalia Papaeva (1989) werd geboren in het kleine dorp Orlik in Buryatia, in Siberie, en verhuisde naar Nederland om te studeren aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Ze studeerde af in 2018 met de video Yokhor, waarmee ze zowel de afdelingsprijs van de afdeling Interactive/ Media/Design bij de Koninklijke Academie won als de Rotterdamse TENT Academy Award. Papaeva maakt ook intense, rauwe performances gebaseerd op haar ervaringen met eenzaamheid, vervreemding en woede, die raken aan universele, herkenbare thema’s.

 

De opening is Op 12 September. 19:30 – 23:30.

Openingstijden: 13 Sep 18:00 – 02:00 // 14 Sep: 12:00 – 16:30// 15 Sep: 12:00 – 17:00
Adres:  Boomgaardsstraat 69, 3012 XA Rotterdam

Dit project is samengesteld en geproduceerd door  Nia Konstantinova. 

Dit project wordt ondersteund door CBK Rotterdam en het Mondriaan Fonds.