The Scenario, Delicia Celik

Manifestatietentoonstelling

03/03/2019 — 07/04/2019
TENT

WHERE DOES CULTURE HAPPEN?


Met hun roots in hiphop en een ‘for us by us’ mentaliteit bouwen diverse groepen makers en creatieven in Rotterdam aan nieuwe sociale en culturele verbanden. Naast, en soms in samenwerking met bestaande instellingen, ontwikkelen ze events en manieren van werken waarin ze zichzelf kunnen zijn en elkaar kunnen vinden. Met een tentoonstelling, publicatie, performances, workshops en scherp debat haakt TENT in op de verschuivingen die zij teweegbrengen in het culturele landschap van vandaag.

Gastcurator Damoon Foroutanian nodigt drie jonge makers uit om in te zoemen op de clubscene en de parallelle stad van de nacht. Met wervelende beelden laten Steve Sondag en Crystal Doorjé van BRF zien hoe velen die zich niet door de gevestigde orde vertegenwoordigd voelen hun thuis vinden op de dansvloer en de community daaromheen. Tegelijkertijd stelt Charles Mensach met een interactieve installatie de mechanismen op scherp waarmee, ook binnen deze community, voor sommigen deuren open gaan die voor anderen gesloten blijven.

Foroutanian en Malique Mohamud van Concrete Blossom initiëren op zondag 31 maart om 15.00 uur een debat over de kloof tussen het huidige culturele profiel van Rotterdam en de daadwerkelijke culturele behoeften. Grassroots initiatieven zijn organisch verbonden met diverse doelgroepen die buiten bereik zijn voor gevestigde culturele instellingen, maar worden maar moeizaam als valide cultuurmakers erkend. Wat voor veranderingen in beleid, financiering en denken zijn nodig voor een duurzame ontwikkeling van de cultuur en sociale cohesie in deze stad?
lees meer