tentoonstelling

16/10/2021 — 12/11/2021
Goethe-InstitutHet Archief

Wat ons betreft // Was uns betrifft


Op vrijdag 15 oktober opent de tentoonstelling Wat ons betreft // Was uns betrifft. Om 17.oo uur gaan de deuren van het Goethe-Institut open en om 19.00 uur die van Het Archief. De tentoonstelling is tot 12 november 2021 te zien.

Sinds tien jaar zijn de zustersteden Rotterdam en Dresden met elkaar verbonden door een uitwisselingsprogramma voor kunstenaars, dat meer dan twee dozijn Dresdeners en Rotterdammers in staat heeft gesteld een paar maanden in de andere stad door te brengen. Als direct of indirect resultaat van de residenties is een schat aan artistiek werk ontstaan, en over de nationale grenzen heen zijn nieuwe creatieve samenwerkingsverbanden tot stand gekomen. Reden om te vragen: Wat is er in deze tien jaar naar voren gekomen? Welke thema’s, welke impulsen bracht de andere, nieuwe stad met zich mee?

Tentoonstelling op twee locaties

‘Wat ons betreft / Was uns betrifft’ gaat over de huidige toestand van onze maatschappij, gezien vanuit de zeer persoonlijke standpunten van de kunstenaars. Er worden werken getoond die een maatschappelijk thema aansnijden en reageren op maatschappelijke veranderingen. Elke kunstenaar bekijkt en onderzoekt sociale fenomenen met een heel eigen oog. Een tijdelijk verblijf in een andere stad, mogelijk gemaakt door een residentieprogramma, scherpt de blik doordat het de kunstenaar de gelegenheid geeft een ander perspectief aan te nemen en hem dwingt zich op een nieuwe manier te verhouden tot een onbekende omgeving.

De tentoonstelling is verdeeld in een meer documentair overzichtsgedeelte in het Goethe-Institut en een gedeelte in Het Archief op de Robert Fruinstraat, waar thematisch geselecteerde werken van alumni uit beide steden worden getoond.

Met projectdocumentaties van 22 voormalige deelnemers en werk van Lisa Maria Baier, Philipp Gloger, Susanne Keichel, Johannes Makolies, Juliane Schmidt, Antje Seeger en Patricia Westerholz uit Dresden en Ronald Bal, Oana Clitan, Judy van Luyk, Niels Post en Otto Snoek uit Rotterdam.

Dresden

Deel 2 van de tentoonstelling vindt plaats in het voorjaar 2022 op twee locaties in Dresden (Galerie Raskolnikow, 28 januari t/m 5 maart 2022 en Galerie Ursula Walter, 29 januari t/m 19 februari 2022).

Openingstijden

Het Archief do, vr, za, zo 13:00 – 18:00 uur
Goethe-Institut, ma, di, do, vr 10:00 – 14:30 uur

 

Check kort voor uw bezoek de website voor actuele corona-maatregelen.

 

Samenstelling van de tentoonstelling is gedaan door Judy van Luyk in opdracht van Goethe-Institut en CBK R’dam. In samenwerking met Kulturamt der Stadt Dresden en met dank aan Stichting Bevordering van Volkskracht.