logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Wartaal – Atelier voor woord en daad

kids tentoonstelling: 20/07/2019 - 01/09/2019
Locatie: TENT

Tijdens de zomervakantie slaan TENT en Theater Rotterdam de handen in één en transformeert de gymzaal van TENT naar een performance-lab voor kinderen van 4 t/m 12 jaar oud (en voor iedereen die zich daarna ook nog kind voelt). In deze ruimte ontdekken kinderen op eigen tempo, niveau en wijze wat performance kunst is en doet. Het is een speel, maak- en ontdekterrein waarin je als bezoeker wordt uitgedaagd jouw blik op de wereld vorm te geven.

Het thema van dit atelier is naast performance ook taal, in al haar verschijningsvormen. Geschreven taal, verzonnen taal, uitgesproken taal, visuele taal, geheim taal, vreemde taal, babytaal, taal met ander schrift. Letters zullen hierbij de visuele hoofdrol spelen, maar zullen geregeld ook hun betekenis verliezen. Na de periode in TENT, verhuist (een deel van) de installatie naar de hal van de Schouwburg in Rotterdam.

Het Dadaïsme vormt grote inspiratie voor Wartaal; dada kunstenaars keerden radicaal terug naar hun kinderlijke creativiteit en lieten toeval een grote rol spelen bij de totstandkoming van hun werk.
In poëzie schreven de dadaïsten absurde gedichten vol onsamenhangende onzin, soms slechts bestaand uit pure klanken. Collage en assemblage waren veelgebruikte technieken. Daarnaast maakten dada kunstenaars vaak tijdelijke kunst zoals performances. Dada is een van oorsprong zeer politiek geëngageerde pacifistische bewegingen van links-denkende kunstenaars die zich afzetten tegen de maatschappij. Dit verzet, of in ieder geval het laten horen van je stem al dan niet in de vorm van protest zal zeker ook een plek krijgen in het atelier.

 

Partners
De inrichting van de ruimte wordt in samenwerking met Studio Spass vormgegeven. Studio Spass is een veelzijdig Rotterdams ontwerpbureau opgericht door Jaron Korvinus en Daan Mens in 2008. Hun ontwerpen zijn altijd rigoureus en weldoordacht, gecombineerd met speelse vrolijkheid. Ze hebben een voorliefde voor typografie en naast ontwerpen ruim ervaring met het geven van workshops en interactie met publiek.

Schrijver, avonturier en programma maker Raoul de Jong wordt het gezicht van Wartaal. Hij zal de bezoekers verwelkomen doormiddel van een introductiefilm geïnspireerd op de serie ‘Iedereen kan Dansen’ die hij ooit maakte voor Vila Achterwerk van de VPRO. Daarnaast bedenkt hij ook 26 opdrachten (het alfabet heeft nou eenmaal 26 letters) die op een vrij te interpreteren manier uit te voeren zijn, met gegarandeerd performance succes.

Het atelier wordt tijdens de zomer aangeboden binnen de context van het Jeugd Vakantiepaspoort. In dit paspoortje, dat iedere Rotterdamse basisschool leerling ontvangt, worden 150 activiteiten verspreid over Rotterdam en omstreken aangeboden. Gemiddeld bezoeken 500 tot 700 kinderen TENT met dit paspoortje. Entree is gratis voor kids en begeleiders.

 

Praktisch
Toegang gratis voor alle kinderen. Op vertoon van Jeugdvakantiepaspoort mogen twee volwassenen gratis mee naar binnen.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office