kids tentoonstelling

20/07/2019 — 01/09/2019
TENT

Wartaal – Atelier voor woord en daad


Opening: zondag 21 juli, 16:00 uur bij TENT. Gratis toegang.
Zet jezelf op aanwezig in ons Facebook event en blijf op de hoogte van het programma van de opening.

TENT en Theater Rotterdam transformeren deze zomer de gymzaal van TENT naar ‘Wartaal -Atelier voor woord en daad‘, een performance-lab voor kinderen van 4 t/m 12 jaar oud en voor iedereen die zich daarna ook nog kind voelt. Tijdens de hele zomervakantie kun je op eigen tempo, niveau en wijze door middel van verschillende opdrachten ervaren wat performancekunst is en doet. Een speel, maak- en ontdekterrein waarin je wordt uitgedaagd jouw blik op de wereld vorm te geven. De thema’s van Wartaal zijn naast performance als kunstvorm ook taal, in al haar verschijningsvormen. Geschreven taal, verzonnen taal, uitgesproken taal, visuele taal, geheimtaal, vreemde taal, babytaal en taal met ander schrift. Letters spelen hierbij de visuele hoofdrol en vind je overal in de ruimte terug, maar zullen geregeld ook hun betekenis verliezen. Na de zomervakantie verhuist een deel van het atelier in TENT voor onbepaalde tijd naar de hal van de Schouwburg in Rotterdam, als aanvulling op het jeugdprogramma van de locatie.

Inspiratie
Het Dadaïsme vormt grote inspiratie voor Wartaal; dada kunstenaars keerden radicaal terug naar hun kinderlijke creativiteit en lieten toeval een grote rol spelen bij de totstandkoming van hun werk.
In poëzie schreven de dadaïsten absurde gedichten vol onsamenhangende onzin, soms slechts bestaand uit pure klanken. Collage en assemblage waren veelgebruikte technieken. Daarnaast maakten dada kunstenaars vaak tijdelijke kunst zoals performances. Het is van oorsprong een zeer politiek geëngageerde pacifistische bewegingen van links-denkende kunstenaars die zich afzetten tegen de maatschappij.
Dit verzet, of in ieder geval het laten horen van je stem al dan niet in de vorm van protest heeft dan ook een plek in het atelier.

Workshops
Zet deze data alvast vast in je agenda want op woensdagmiddag 24 juli van 14.00-15.30h, zondag 18 augustus 14.00-15.30h en zondag 1 september van 14.00-15.30h kun je gratis meedoen met onze workshops in het atelier.

Partners
De inrichting van de ruimte wordt in samenwerking met Studio Spass vormgegeven. Studio Spass is een veelzijdig Rotterdams ontwerpbureau opgericht door Jaron Korvinus en Daan Mens in 2008. Hun ontwerpen zijn altijd rigoureus en weldoordacht, gecombineerd met speelse vrolijkheid. Ze hebben een voorliefde voor typografie en naast ontwerpen ruim ervaring met het geven van workshops en interactie met publiek. Schrijver, avonturier en programmamaker Raoul de Jong wordt het gezicht van Wartaal. Hij verwelkomt bezoekers tijdens een introductiefilm geïnspireerd op de serie ‘Iedereen kan Dansen’ die hij eerder maakte voor Vila Achterwerk (VPRO). Daarnaast heeft hij 26 opdrachten bedacht, het alfabet heeft nou eenmaal 26 letters, die op een vrij te interpreteren manier uit te voeren zijn met gegarandeerd performance succes. Het atelier wordt tijdens de zomer aangeboden binnen de context van het Jeugd Vakantiepaspoort. In dit boekje, dat iedere Rotterdamse basisschool leerling ontvangt, worden 150 activiteiten verspreid over Rotterdam en omstreken aangeboden. Entree is gratis voor kids en begeleiders.

Praktisch
Toegang gratis voor alle kinderen. Op vertoon van Jeugdvakantiepaspoort mogen twee volwassenen gratis mee naar binnen.