logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Niels Post, On Spam, Lectori Salutem #6 - foto: Stefan Siderius

Visuele Vrijplaatsen: twee rondleidingen door Niels Post

rondleiding: 23/03/2018 - 06/04/2018
Locatie: Erasmusbrug

Hoe markeren bewoners hun eigen ruimte in een stad die snel verandert, en hoe lang kunnen deze plekken blijven bestaan? Rotterdamse kunstenaar Niels Post neemt ons mee naar visuele interventies en vrijplaatsen in Rotterdam, tijdens een fietstour die begint bij zijn werk op de Erasmusbrug.

Rondleidingen:
Vrijdag 23 maart
Vrijdag 6 april
Tijd: 17:00 uur
Vertrekpunt: nieuwe werk Niels Post Erasmusbrug
Eindpunt: Oudste café van Rotterdam
Aantal deelnemers: Maximaal 15
Reserveren kan door een mail te sturen naar j.sibum@cbkrotterdam.nl

Posts werk op de Erasmusbrug maakte hij in 2017 (in opdracht van de de FRANK Foundation) als een vervolg op de brievenbus die hij in 2006 zonder toestemming op exact dezelfde plek aan de Erasmusbrug hing en waarmee hij de brug tot zijn persoonlijke postadres claimde. Met On Spam, Lectori Salutem #6 bedankt hij voor de vele vakantiegroeten die hij in die brievenbus ontving, en eigent hij zich deze locatie op de Erasmusbrug toe. Daarmee wordt de plek, die normaliter wordt gebruikt als doorgaande weg, nu een bestemming. On Spam, Lectori Salutem #6 is dit voorjaar opgenomen in de kunstcollectie van Sculpture International Rotterdam (SIR). Andere kunstwerken in de SIR-collectie zijn Zadkine’s De verwoeste stad, Joep van Lieshout’s Cascade en It’s Never Too Late to Say Sorry van Elmgreen & Dragset – informatie over alle kunstwerken in deze collectie is te vinden op www.sculptureinternationalrotterdam.nl.

Posts Rotterdamse rondleiding voert van de brug langs de Binnenweg, onder andere via het werk van Daniel Buren op de Alliance Française, Jeroen Jongeleens stickerdeur en het paaltjesmuseum richting Delfshaven: van plekken waar de stad is ingenomen door zijn bewoners tot de plekken waar de stadsvernieuwing deze heeft gladgestreken. Eindpunt van de route is het oudste café van Rotterdam.

Niels Post (1972, Hoogezand-Sappemeer) is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office