tentoonstelling

26/09/2021 — 10/10/2021

The Orange Tree – Garden in Time 2021


Achter het ateliergebouw aan de Oranjeboomstraat 109 op Rotterdam Zuid ligt een tuin van ca 800 m2, begrenst door een muur van 40 meter lang en vier meter hoog. Tuin en muur worden ingezet om het jaarlijkse kunstproject Garden in Time van Stichting The Orange Tree art project vorm te geven. Dit jaar hebben de kunstenaars Yu-Ching Chiang en Ying-Ting Shen beide uit Taiwan drie maanden in de tuin van de Stichting The Orange Tree art project (TOT) gewerkt aan hun project You are not Alone. Op zondag 26 september, tijdens het Groot Rotterdams Atelier Weekend, zullen zij een eindpresentatie geven met daarin een jamsessie die ook onderdeel van hun project is. Daarna is het project nog tot 10 oktober na afspraak te zien en beleven.

Deze stichting zet zich met dit jaarlijkse kunstproject in voor beeldend kunstenaars om hen een tijdelijke werkplek te bieden en om zo samen met andere kunstenaars en professionals kunst en muziekproducties te kunnen uitvoeren. Hiermee draagt de stichting bij aan de ontwikkeling van het kunstenaarschap in algemene zin en het kunstenaarschap in Rotterdam in het bijzonder.

Het grote middengedeelte van de tuin is een safe place voor kunstenaars. Een plek om te experimenteren en te onderzoeken. Een open canvas waar de kunstenaar hun kunstenaarschap kan verruimen.

Ars Longa

Naast en afgescheiden van het grote midden gedeelte van de tuin, dit zogenaamde open canvas, onderhoudt de stichting een stuk tuin waar gewerkt wordt aan een proces van groei en behoud: groei van bomen, planten en bloemen en behoud van de kunst. Delen van de kunst, ontwikkeld in dat open canvas, worden gered en krijgen een plaats bij Ars Longa, waar de kunst blijvend kan zijn. Ars Longa, wat “de kunst duurt lang” betekent, is het idee van deze plek en zal in de loop der jaren meer en meer gevuld worden met de kunst die de stichting graag behouden ziet. Stichting The Orange Tree art project is in 2021 voor het tweede jaar bezig in deze tuinen en heeft het werk van de Nederlandse kunstenaars Arlette de Jong en Rick Koren, van de Roemeense Mika Radescu, en van de Taiwanese Jue Ching en Ting weten te behouden.

Zoals Joseph Beuys ons leerde: kunst komt voort uit de gezamenlijke verbeeldingskracht van de samenleving. Zoals honing niet door één bij gemaakt wordt maar door het hele bijenvolk. Dat vindt de stichting een inspirerende gedachte en daar werken wij aan, in beide tuinen. Zo biedt de Tuin kunstenaars de kans werken te maken die ons  laten nadenken over onszelf. In het gebied naast de Tuin waar het idee van Ars Longa zegeviert, mogen we daarover nog lang namijmeren.

Garen in Time 2020

Het eerste jaar van ons bestaan was meteen het corona-jaar. Vanwege de onmogelijkheid een publiek te ontvangen hebben wij voor dat jaar besloten van onze projecten filmpjes te maken. Zo biedt iedere schijnbare onmogelijkheid toch weer nieuwe mogelijkheden.

 

 

 

Dit jaar kan TOT met de bijdrage van het CBK Rotterdam, Droom en Daad, Cultuur Concreet en de Wijkraden en met de medewerking van SKAR weer een aantal kunstenaars een werkperiode bieden in de tuin.