logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

TENT X TATE

Uitwisseling: 15/10/2017 - 24/11/2017
Locatie: Londen, TENT

Voor de tweede keer werken TENT Rotterdam en Tate Young People’s Programmes samen hands-on aan een uitwisselingsproject voor jonge creatieven. Tien jongeren (18 – 25 jr.) uit Rotterdam en London doen mee aan een workshopprogramma waarin de vraag “Where does culture happen?” centraal staat. Tijdens workshops, discussies en field trips stapt de groep uit hun comfortzone door nieuwe ervaringen op te doen, onderzoeken ze waar cultuur geproduceerd wordt en hoe zich dat verhoudt tot de tentoonstellingsruimtes van TENT en Tate. In deze ruimtes wordt moderne en hedendaagse kunst getoond, bewaard en/of geproduceerd, maar kunst en cultuur in de breedste zin van het woord ontstaat op veel meer plekken: online, op de straat, in huiskamers, in sociale ruimtes. Maar welke rol kunnen deze kunstinstellingen spelen in steden als Rotterdam en Londen, anno 2017? En voor wie?

De groep in Rotterdam bestaat uit 5 jonge, ambitieuze creatieven met verschillende achtergronden. Lisa McCray, Fatima Jabor, Jaime Le Bleu, Cengiz Mengüç en Charmaine van Leyden gaan in oktober samen met vijf jongeren uit Londen Angela Wereko-Anderson, Araba Banson, Gaby Sahhar, Jasper Appleby-Sherring, Victoria Aquino een week lang aan de slag in Londen met Tate Exchange als home-base, de projectruimte op de vijfde verdieping van het nieuwe gebouw van Tate Modern. Ze worden ondergedompeld in de cultuur van deze wereldstad, gaan actief op onderzoek uit om de stad te zien, te voelen, te proeven en intensief mee te maken. Ze discussiëren over de functie van instellingen als TENT en Tate in een lokale context en de rol van kunst in de samenleving. Samen met de leden van Tate Collective, kunstenaars en makers uit verschillende disciplines werken ze aan een publieke uiting waarin hun bevindingen worden gepresenteerd. In november komt de hele groep weer samen in Rotterdam om in TENT en in relatie tot de stad Rotterdam aan de slag te gaan met dezelfde vraag: “Where does culture happen?”

Londen: 15 oktober – 21 oktober
Rotterdam: 20 november – 24 november

Op de foto: Charmaine van Leyden, Fatima Jabor, Cengiz Mengüç, Lisa McCray en Jaime Le Bleu

TENT is een platform voor 100% hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. Het verbindt de kunst van de stad met wat in de wereld er omheen gebeurt.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert en ontwikkelt een publieke collectie ter ondersteuning van de internationale en culturele ambities van Rotterdam.
Naar website SIR

BKOR ontwikkelt en archiveert kunstprojecten in de openbare ruimte, vooral in buurten en wijken. Het veelzijdige programma draagt bij aan de stad Rotterdam.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office