Fietstour

06/07/2024
Rotterdam Noord

Studio Art Office | Op die fiets: hoe opereren Extra Practice, Kiosk Rotterdam en Mesh Print Club?


Net voor de zomerpauze organiseert Ewald x Ros voor Art Office op zaterdag 6 juli alweer de zesde editie van Op die Fiets*, een fietstocht voor Rotterdamse kunstenaars langs drie kunstenaarsinitiatieven in de stad. Tijdens deze fietstocht krijgen we een kijkje in de keuken van drie uiteenlopende initiatieven, horen we hoe ze werken en onderzoeken we de raakvlakken met de eigen kunstpraktijk. Interactie staat centraal: kunstenaars en initiatieven kunnen vragen stellen aan elkaar. Daarnaast biedt het een mooie netwerkmogelijkheid en sluiten we het programma af met een drankje bij een van de initiatieven.

De fietstocht gaat langs drie initiatieven, duurt ongeveer drie uur en sluit af met een drankje bij een van de locaties. De tocht is niet alleen informatief, maar ook een fijne mogelijkheid om onderling te netwerken. Tijdens de zesde editie op zaterdag 6 juli 2024 bezoeken we uiteenlopende initiatieven in Rotterdam-Noord: Extra Practice, Kiosk, Mesh Print Club. Wat zijn de drijfveren, uitdagingen en aanknopingspunten voor kunstenaars bij deze initiatieven? Ontdek het deze middag.

Extra Practice

We starten in de buurt van de Rotte bij Extra Practice, een werk- en studioruimte die sinds 2019 door vijf kunstenaars wordt gedeeld. Hier werken ze samen, inspireren ze elkaar, leren ze van elkaar en initiëren ze projecten. Daarnaast worden er workshops en presentaties georganiseerd, en fungeert de ruimte twee keer per maand als radiostation. De radio-uitzendingen Good Times Bad Times zijn gestart door drie van de kunstenaars. Genoeg aspecten om over te praten.

Kiosk Rotterdam 

Onze tweede stop is Kiosk Rotterdam, een boekwinkel, (riso) printworkshop en “leaky press”, zoals kunstenaar en oprichter Philippa Driest haar initiatief omschrijft. Begonnen met een persoonlijke selectie van boeken, groeide de collectie mede door tips en informatie van bezoekers. Nu omvat het titels uit de radicale/kritische theorie, poëzie, gendertheorie en self-publishing practices. Daarnaast worden er lezingen georganiseerd en fungeert de boekwinkel vooral ook als inspiratieplek voor een diverse community.

Mesh Print Club

We sluiten het programma af met een bezoek aan Mesh Print Club, een grafische werkplaats die in 2014 werd opgericht en inmiddels 90 leden telt. Na het volgen van een introductieworkshop kunnen de leden 24/7 gebruikmaken van de faciliteiten (4 kleinere en 2 grote zeefdruktafels, een carrousel voor textieldruk en meer) en op gezette tijden van de ervaring en kennis van de begeleiders. Daarnaast worden open workshops aangeboden en wordt er steeds meer ingezet op samenwerkingen met scholen. Hier krijgen we niet alleen een mondelinge introductie, maar gaan we ook zelf aan de slag met zeefdrukramen en rakels. We sluiten af met een drankje om de mooie resultaten te vieren.

Praktische informatie
Datum: zaterdag 6 juli 2024
Tijd: verzamelen om 13.45 uur, start om 14.00 uur
Startpunt: Extra Practice, Linker Rottekade 5A
Taal: Nederlands/Engels, afhankelijk van de initiatieven en deelnemers
Transport: met eigen fiets of OV-fiets (dichtstbijzijnde locatie: Centraal Station)
Voor wie: Rotterdamse kunstenaars met uiteenlopende praktijken en stadia in hun carrière

Aanmelden
Vanwege een beperkt aantal plekken wordt aanmelden op prijs gesteld. Stuur een mailtje met je naam naar artoffice@cbkrotterdam.nl. Bij te veel aanmeldingen krijgen bij Art Office ingeschreven kunstenaars voorrang op deelname. Mocht je je hebben aangemeld en onverhoopt toch niet kunnen, dan ontvangen we graag even een berichtje.

* ‘On that bike’ is a translation of the Rotterdam Expression ‘Op die Fiets’, which means as much as a way of doing things. Literally, “on that bicycle”, modeled after op die manier (“in that manner, that way”), where manier (“manner, way”) is replaced with fiets (“bicycle”). The phrase originates from Rotterdam but has since spread. Source: Wikipedia

Foto: Jacqueline Fuijkschot