logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
default

Running in Circles

tentoonstelling: 05/06/2020 - 19/07/2020
Locatie: De Barbaar

Speciaal ter gelegenheid van de Brutus-prijs wordt de tentoonstelling Running in Circles/ Movement and Politics In The Streets Of My City geopend op 5 juni 2020. Deze tentoonstelling bestaat uit een serie werken op papier en video die gemaakt zijn in tijden van de Coronamaatregelen, social distancing en onvrijwillige quarantaine.

Bij velen veroorzaakte de lockdown een drang om te gaan rennen. Voor Jeroen Jongeleen is hardlopen een echter manier om de stad terug te winnen. Zijn voeten en het vuil op de zolen van zijn schoenen vormen zijn gereedschap. De verlaten straten, postindustriële fabrieksdaken en parkeerterreinen aan de steiger zijn canvas. Hij rent in cirkels, gaat nergens heen, maakt geometrische tekeningen die worden vergeleken met pre-Columbiaanse Nazca-geogliefen, in de zelfreflexieve oefening die de site met het gewicht van zijn lichaam en momentum afdrukt. De creatie van het werk is een oefening in uithoudingsvermogen, de output tijdelijk en gemotiveerd om de kracht en de dynamiek van de straat te illustreren, terwijl het een utopische visie voor de toekomst biedt. Het is een bewijs dat hij daar was.

Jongeleens marathonlopen worden geregistreerd met een drone. Het vogelperspectief reduceert hem tot een onpersoonlijke pixel die over een simpele tekening beweegt. Wanneer de video’s met audio worden geleverd, voelt het intieme geluid van de rafelige ademhaling van de artiest onsamenhangend van het beeld, wat bijdraagt ​​aan het vervreemdende karakter van de eenzame voorstelling.

De BARBAAR is de nieuwe uitbreiding van AVL Mundo, dat met 6000m2 de grootste non-profit instelling, opgericht door een kunstenaars, is.

Praktische informatie

  • Adres: Keileweg 10b Rotterdam
  • Open: vrijdag t/m zondag 12:00-18:00 uur, donderdag op afspraak via mail@avlmundo.org
  • Opening 5 juni om 18:00 uur via een speciale online (facebook/instagram) uitzending met Jeroen Jongeleen, Joep van Lieshout en anderen.
  • Kaarten bestellen via: https://avlmundo.stager.nl/web/tickets (reserveren tijdslot is verplicht)
  • Alle activiteiten worden veilig en volgens de Corona-richtlijnen georganiseerd.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office