logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Rotterdamse beelden op Art Zuid

tentoonstelling: 19/05/2017 - 17/09/2017
Locatie: Amsterdam

Van 19 mei tot 17 september 2017 vindt de vijfde Internationale Sculptuur Biënnale Amsterdam plaats: ART ZUID 2017. De manifestatie op de Apollolaan, de Minervalaan en de Zuid-As toont dit jaar zestig sculpturen. De kunstenaars en hun werken werden geselecteerd door curator Rudi Fuchs, voormalig directeur van het Van Abbemuseum te Eindhoven, het Haags Gemeentemuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Fuchs heeft gekozen voor een breed scala van Nederlandse abstract-werkende kunstenaars. Met deze tentoonstelling wil Fuchs aantonen hoe goed de Nederlandse naoorlogse beeldhouwkunst is en wil hij de abstracte kunstenaars ook internationaal positioneren. Om een evenwichtige tentoonstelling te kunnen maken viel zijn oog op de Rotterdamse openbare stadscollectie. Nergens anders is die naoorlogse beeldhouwkunst zo pregnant aanwezig als in de Maasstad. Het bombardement op de stad en het modernisme in de naoorlogse architectuur bood de abstracte kunst alle kansen zich te laten zien. Fuchs had vele werken willen lenen, maar sculpturen van Margot Zanstra (Technikon, Heer Bokelweg), Bob Bonies (politiebureau Hoogvliet) en Woody van Amen (Taxat, Mariniersweg) konden niet zonder problemen van hun sokkels worden gehaald. Dat was wél het geval bij de sculpturen van Joost Baljeu (Space Time I, Kleine Beer), Piet Killaars (Spiraal II, Groene Hilledijk) en Gust Romijn (Twee Kolommen, Roel Langerakweg). Deze werken zijn binnenkort te zien op ART ZUID 2017.

Deelnemende kunstenaars: Ad Dekkers, Joost Baljeu, Jan Maaskant, Gust Romijn, Carel Visser, André Volten, Theo Niermeijer, Shinkichi Tajiri, Cornelius Rogge, Auke de Vries, Lon Pennock, Piet Killaars, Ewerdt Hilgemann, Jeroen Henneman, Atelier van Lieshout, Sjoerd Buisman, Piet Tuytel, Ruud Kuijer, Hans van de Bovenkamp, Leo Vroegindeweij, Esther Tielemans, Krijn de Koning, Michael Jacklin, Saskia Noor van Imhoff, David Jablonowski en Paul Goede.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office