tentoonstelling

01/06/2020 — 06/09/2020
TENT

ROTTERDAM CULTURAL HISTORIES #17


Kunstenaars hebben een cruciale rol gespeeld in de culturele ontwikkeling van Rotterdam. Als makers, en als stadsmakers. Deze editie van Rotterdam Cultural Histories bevraagt hoe die rol in de stad mogelijk blijft, met kunstenaarsinitiatief Kaus Australis als casus.

Het huidige landschap van Rotterdamse kunstinstellingen ontstond pas vanaf de jaren ’90. Maar al sinds eind jaren ’70 geven kunstenaars zelf vorm aan het kunstklimaat in de stad. Kunstenaarsinitiatieven zorgen voor werkruimte, presentatiemogelijkheid, lokale samenwerking, internationale uitwisseling en bevlogen modellen van zelforganisatie. Steeds opnieuw bundelen makers hun krachten om condities te creëren waarin kunst en cultuur zich kunnen blijven ontwikkelen. Dat was in Rotterdam elementair – en mogelijk.

Kaus Australis: model voor zelfbouwateliers
Kaus Australis is een sprekend voorbeeld van de manier waarop kunstenaars letterlijk ruimte maken voor kunst. Het collectief ontwikkelde in 1993 een model voor zelfbouw-ateliers. Het werd een plek waar kunstenaars groot kunnen werken, met internationaal bekende gastateliers, exposities en een gastvrije keuken. Een plek die waarde gaf aan een verwaarloosde uithoek van de stad. Deze presentatie laat zien hoe dat mogelijk was en welke inspanning zo’n project met zich meebrengt.

Kunstenaarsinitiatieven en de vastgoedpolitiek
De exploderende vastgoedmarkt brengt deze plek nu in verdrukking. Kaus Australis is gesommeerd haar gebouw op te doeken. RCH#17 is een steunbetuiging aan de actie voor een nieuwe locatie. Maar ook een oproep tot een bredere discussie.