logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Still uit Het Ding (Untitled, 1957), Mels van Zutphen, 2018

Preview Het Ding (Untitled, 1957) in de Pleinbioscoop

Preview: 13/08/2018
Locatie: Museumpark

Start: 21:29 uur
Start hoofdfilm: 21:49 uur
Locatie: Pleinbioscoop, Museumpark Rotterdam

Tijdens de Pleinbioscoop op 13 augustus, voorafgaand aan de film Doof Kind, is de eerste preview te zien van Mels van Zutphens documentairefilm Het Ding (Untitled, 1957) over de restauratie van de sculptuur van Naum Gabo aan de Coolsingel in Rotterdam. De film werd door de kunstenaar gemaakt in opdracht van Sculpture International Rotterdam.

De documentaire toont de lang verwachte restauratie van een van de belangrijkste sculpturen van de westerse kunstgeschiedenis in de publieke ruimte. ‘De Gabo’ vormt samen met de andere wederopbouwkunstwerken De verwoeste stad van Ossip Zadkine en het baksteenreliëf van Henry Moore het begin van wat uit zou groeien tot de bijzondere Internationale Beeldencollectie van Rotterdam. In deze observerende film met ongrijpbare beelden en geluiden wordt de sculptuur van Naum Gabo bij de Bijenkorf in Rotterdam gedurende een maandenlange restauratie langzaam weer zichtbaar. De film zal officieel in première gaan tijdens het Nederlands Filmfestival (27/09/18 – 05/10/18 in Utrecht).

‘De Gabo’, ‘Het Ding’, ‘De tulp’ ofwel het titelloze werk van Naum Gabo (1957) voor de deur van de Rotterdamse Bijenkorf (1955-1957) van architect Marcel Breuer toont zich sinds afgelopen winter weer in volle glorie. Meest opvallend is de karamel-gouden kleur van de coating waarmee de vier stalen ribben bekleed zijn, met daarop een laag van zink, messing en beschermende lak. De restauratie werd uitgevoerd door de firma MeestersIn, in opdracht van de eigenaar van het werk, IEF Capital.

Het Ding (Untitled, 1957)
Concept/camera/edit: Mels van Zutphen
Sound design: Charly van Rest / Silent M Studio
Colorgrade: Laurent Fluttert

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office